Yüzde 25'i işsiz kaldı!

Yüzde 25'i işsiz kaldı!

2018 yılı ekonomik krizinin bedeli, Konya için ağır oldu. Konya İnşaat Mühendisleri Odasına bağlı mühendislerin yaklaşık yüzde 25'i işsiz kaldı.

2018 yılının en kötü geçtiği sektörlerin başını çeken, tarım ve hayvancılık gibi stratejik sektörlerden bile daha fazla yatırımın yapıldığı inşaat sektöründe sıkıntılar yine bitmek bilmiyor. Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan ve dolaylı olarak yeni projelerin hayata geçirilemediğinden dolayı Konya'daki inşaat mühendislerinin yaklaşık yüzde 25'i işsiz kaldı. Mühendisler, ailesini geçindirebilmek adına garsonluk başta olmak üzere, çeşitli vasıfsız işlerde çalışmaya başladı. Üniversiteleri yaygınlaştırmanın ve senede binlerce mezun vermenin işsizliğe bir çare olmadığı bir kez daha gün yüzüne çıktı. Çoğu firma küçülmeye giderken, firmaların gelirlerinde de ciddi azalmalar görüldü.

2018 YILI ÇOK AMA ÇOK KÖTÜ GEÇTİ

2018 yılının önce seçim atmosferi ile daha sonra da dövizdeki dalgalanmalar ile geçtiğini ifade eden  İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın Başkan Akın, faizlerin de yükselmesi ile birlikte sektörün çok ama çok sıkıntılı günler geçirdiğini hatırlattı. Gerek yatırımcıların gerek iş sahiplerinin gerekse konut almak isteyen vatandaşların belirsizlik ve kararsızlık ile beraber sıkıntı içine girdiklerini ifade eden Akın, yapımı devam eden konutların çoğunun belli bir aşamaya gelip durduğunu söyledi. “Konya'da ikinci el daire fiyatının 120 bin lirayı, sıfır daire fiyatının ise 250 bin lirayı aşmaması gerekir” diyen Akın, sektörde yanlış giden işler yüzünden konut fiyatlarının uçuşa geçtiğini de aktardı. Konya'daki daire fiyatlarını yüksek bulan Akın, şunları kaydetti: “Evine çift maaş giren bir aile bu şartlarda 10 yıl çalışıp da ancak ev sahibi olabilir. Devletin kira öder gibi bir sistem ile bu sorunu çözmesi gerekir. Konut alımlarında ciddi teşviklerin yapılması gerekiyor. KDV indirimi ise halâ devam ediyor. Ayrıca işten anlamayan fakat parası olan kişilerin sektöre kolayca girmesinin önüne geçilmelidir. Bunlar da inşaat işine girince arz fazlası bir durum ortaya çıkıyor. Ortaya niteliksiz yapılar çıkıyor. Üstelik bozuk bir piyasa oluşuyor. Dairelere karşılığı olmayan fiyatlar biçiliyor.”

İŞSİZLİK ARTTI MÜHENDİSLER GARSONLUK YAPIYOR

İnşaat sektörünün lokomotif bir sektör olduğunun altını çizen Akın, ekonomik sıkıntılar ile beraber bir çok firmanın küçülmeye gittiğini geride kalan firmaların da yeni projeler çizmediğini, bunun sonucunda da inşaat mühendislerinin büyük kısmının işten çıkarıldığını dile getirdi. Ciddi işsizlik problemlerinin doğduğunu yineleyen Akın, devletin zamanında alması gereken sorumluluğu almadığını belirtti. Mühendislik Fakülteleri'nin çoğaltılması ile üniversitelerin bacasız işsizlik üreten fabrikalar haline geldiğini ve bundan dolayı da mühendislik alanında işsizliğin daha da çoğalacağını üzülerek konuşmalarına ekleyen Akın, çoğu firmanın bir de sermayesinin eridiğine vurgu yaptı. Başkan Akın, 2018 yılının ilk aylarında 1 birime yaptırılan işin, şuan yüzde 50 daha fazlaya yaptırıldığını kaydetti. Akın, “Bu işin en basit örneği sunta. Suntanın fiyatı, 85 liradan 170 TL'ye yükseldi. Demir 4 lira 80 kuruşu gördü. Fiyatı daha sonra düşse de hala 3 lira civarında. 2018 yılının ilk aylarında demirin kilogram fiyatı 1,80'di. Beton 90-95 liradan, 125-130 liraya çıktı. Çimentoda da ciddi bir artış söz konusu. A'dan Z'ye tüm kalemlerde ciddi artışlar yaşandı. Üretici fiyat endeksi yüzde 45 deniliyor ya, inşaattaki bu artış yüzde 45'ten daha fazla oldu. İşsizlik arttı. Bakın İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olup da garsonluk yapanlar var. Devlet, eleman alımını kesti. Özel sektörde de iş yok. Yurt dışında 30 milyar dolarlık iş yapıyorduk bu para 15 milyar dolara düştü. Güneyimizde yangın var. Dünyada bir gerginlik var. Kimse yatırım yapmıyor. İş yapma hacmimiz düştü. Belirsizlik problemi var. Bu şartlarda bazı şeylerin düzelmesi zor görünüyor. Ekonomik sorunlardan ötürü üyelerimizin yüzde 25'i, günümüz itibari ile iş arar hale geldi” diye konuştu.

İMAR AFFINDAN KİMSE MEMNUN DEĞİL!

İmar Affı'nın çoğu şeyi değiştirdiğine dikkat çeken İMO Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bundan ne belediyeciler memnun ne mühendisler memnun ne de vatandaş memnun. İmar Affı ile birlikte her işini resmi yollarla yapan vatandaşın hakkın yeniliyor. İki vatandaş düşünün. İkisi de aynı arsaya sahip. Aynı lokasyon üzerinde birisi kaçak yapı yapmış biri de tüm resmi yollara başvurarak işini halletmiş. Resmi yollarla 8 daire yapılmış, kaçak yollar ile 16 daire çıkılmış. Burada bir haksız kazanç söz konusu. Hazine arazileri üzerine yapılan konutlar var. İnsanlar, hazine arazisinin üzerini tel çitle çevirmiş, üzerine de bir gecekondu koymuş ve hak iddia edecek hale gelmiştir. Büyük bir yanlışın içindeyiz. Bir kaç kafenin önündeki tente meselesi ile uğraşırken, diğer tarafta insanların bir sürü ormanı oldu. 

İmar Affı ile de kaçak yapımı resmi hale getirdiler. Tarım arazilere, su havzalarının üzerine evler yapıldı. Su havzasına ev yapılması demek, atıkla o suyun kirlenmesi demektir. Su güvenliğimiz tehlikeye girdi. Tarım güvenliğimiz ortadan kalktı. Hobi bahçesi adı altında konutlar yapıldı ve bu konutlar resmi hale getirildi. Tarım arazileri, konut arazisi haline geldi. Hiç bir yapısı olmayan bazı vatandaşlar ise kağıt üzerinde yaptıkları photoshop ile mal sahibi oldular. Konya, İmar Affı başvurusunda en son 3.'ydü. Demek ki biz aslında bugüne kadar Konya'da hiç bir şey yapmamışız. Bakın işini doğru yapan vatandaş cezalandırıldı. İşini eğri yapan vatandaşa da devlet tarafından ödül verildi. Kendi arazisi üzerinde imarı olmayan fakat ahırları bulunan vatandaşlarımız var. Bu adamları devlet affetmeli. Çünkü bunlar üretime katkı sağlıyorlar. Devlet, kendi arazileri üzerine çöken vatandaşları ise affedemez. Bunun bedeli yoktur. İmar Affı'nın süresi yine uzatıldı. Sanırım 2018 yılında yapılanlar da affa dahil edilecek. Göz yumulacak. Kırsalda ciddi bir inşa zaafiyeti var. Allah korusun. Zaafiyeti olan fakat İmar Affı'ndan yararlanılan bir konut çöktü diyelim. Bunun sorumlusu kim olacak? İmar Affı, para ihtiyacı karşılansın diye yapılabilecek bir uygulama olmamalı.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum