Yurt dışı çıkış harç   zammına tepki

Yurt dışı çıkış harç zammına tepki

TBMM'ye gelecek olan ve vergi düzenlemelerini içeren pakette yurt dışı çıkış harcı için zam yapılmasına dair düzenleme de yer alıyor.

Hükümet, şu an 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı için bayram sonrasında büyük zam yapmaya hazırlanıyor. Yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 3.000 liraya kadar yükseltilmesi planı tepki ile karşılandı.

Yurt dışı çıkış harcı mevcut durumda 150 TL olarak alınıyor.

Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olan çıkış harcı, Mart 2022'de 150 TL'ye yükseltilmişti.

Yurtdışı çıkış harçlarından 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı. Yurtdışı çıkış harçlarının 15 TL'lik bölümü TOKİ’ye aktarılıyor.

Yurt dışı çıkış harcı için geçerlilik süresi bulunmuyor ancak GİB tarafından yapılan açıklamaya göre yapılacak zam ardından eski ücrette alınan yurt dışı çıkış pulları için aradaki fark tahsil edilecek ya da pullar geçersiz sayılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 24 Mayıs 2024 tarihli '2024 yılı kanun çalışmaları sunumu' metninde yeni vergi paketine dair dikkat çeken öneri ve tahminler yer aldı.

Hükümetin yakın zamanda TBMM'ye göndermesi beklenen yeni vergi paketine dair sunumda, mevcut durumda 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının, 3 bin TL'ye yükseltilmesi önerildi.

12,5 MİLYAR LİRA BEKLENİYOR

Sunumda "önerilen düzenleme" ara başlığı altında "Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3.000 TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlemesi önerilmektedir" denildi. Sunumun etki analizi bölümünde 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapmış olduğu hatırlatılarak "2024 yılında da aynı sayıda kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapacağı varsayımı ile 6 aylık gelir etkisinin 12,5 milyar TL olacağı hesaplanmaktadır" denildi.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.