Yumurta fiyatlarına okul ayarı

Yumurta fiyatlarına okul ayarı

Yumurta fiyatları, pazartesi günü başlayacak olan eğitim-öğretim yılı nedeniyle tavan yaptı.

Protein deposu olan yumurta, insanları dinç tutup enerji verdiği için aileler eğitim-öğretim döneminde çocuklarına her sabah yumurta yediriyor. Okulların açılacak olmasıyla yumurtaya talep çoğaldı. Talebin fazla olması ise fiyatların tavan yapmasına neden oldu. Artan yumurta fiyatlarının işleri olumsuz etkilediğini belirten Melike Hatun Çarşısı esnaflarından yumurta satıcısı Ali Özel, yumurtaların kolisi şu an 6.50 TL'ye satıldığını bildirerek, "Fiyatlar en fazla bir hafta için 7.50 TL'yi bulacaktır. Fiyatların bu derce yüksek olması bizimde işlerimizi olumsuz etkiliyor. Yumurtanın koli fiyatı en fazla 5 TL olması gerekiyor. Yumurtanın kolisi 5 TL olsun ben burada günlük 100 koli yumurta satarım. Ancak fiyatların yüksek olması en fazla 20 koli yumurta satmama neden oluyor" dedi. Yumurta fiyatlarının bu derece yükselmesinin nedenin üretimin az, talebin fazla olmasından kaynakladığını söyleyen Ali Özel, "Piyasada az olan yumurta stokuna talebin fazla olması fiyatları yükseltiyor. Yumurtaya talep ise en fazla okul dönemlerinde oluyor. Aileler yumurtanın faydalarından dolayı her sabah çocuklarına yumurta yedirmek istiyor. Uzmanların da her gün bir yumurta yenmeli çağrısı insanları buna teşvik ediyor. İnsanlarda bu yüksek fiyatlardan şikayetçiler ama çocukları için yine de alıyorlar" diye konuştu.
SON BİR HAFTADA YUMURTA FİYATLARI 1 TL ARTTI
Son bir haftaya kadar yumurtanın kolisi 5.50 TL olduğunu, bu hafta başından koli fiyatlarının 6.50 TL'ye vardığını dile getiren Ahmet Keser isimli yumurta satıcısı, yumurta fiyatlarını son bir hafta içinde 1 TL arttığını vurguladı. Yaz günlerinde fazla tüketilmeyen yumurtaya talebin az olduğunu da dile getiren Keser, "Okulların açılmasıyla yumurtaya talep çoğaldı. Bu talebi gören üreticiler ise hemen fiyatları yukarıya taşıdılar. İnsanlar yüksek fiyatlardan dolayı ihtiyaçlarının altında yumurta alabiliyorlar. Okulların açılmasıyla yumurtaya talep ne kadar çok olursa olsun yüksek fiyatlar satışları olumsuz etkiliyor. Şu an en küçük yumurtanın koli fiyatı 6.50 TL bu fiyatlar gelecek hafta daha fazla yükselecektir. Müşteri yumurtanın kolisi bizden ucuza almak istiyor ama bizim bir koli yumurtadan kazancımız en fazla 50 kuruş oluyor" ifadelerini kullandı.
YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ FİYATLARI YÜKSELTTİ
Yumurtada tavan yapan fiyatlar hakkında bilgi veren Konya Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Topçu ise, fiyatların yüksek olmasının nedeninin tavuk yemlerindeki artış olduğunu söyledi. Dövizde meydana gelen artışlar nedeniyle tavuk yemlerinin son bir yıl içinde yüzde 100 arttığını da dile getiren Mustafa Topçu, "Yumurta üreticisi son bir yıldır zarar ediyordu. Yumurtaya talebin artması fiyatları artırdı. Yumurta üreticisi, ürettiği yumurtanın büyük bir bölümünü yurtdışına ihraç ediyor. Yurtiçinde okulların açılmasıyla yumurtaya artan talep fiyatları yükseltti" diye konuştu.
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.