Yükseliş piyasayı salladı

Yükseliş piyasayı salladı

Son bir ay içerisinde yükselen altın ve döviz piyasaları çalkaladı.

Son bir ay içerisinde yükselen altın ve döviz, piyasaları çalkaladı. Uzmanlar altının ve dövizin yükselişini Ortadoğu'daki karışıklara bağlerken, dövizin yükselmesinin sanayideki piyasa hacmini düşürüceği öngörülüyor

Altın ve dövizdeki yükseliş piyasaları dalgalandırdı. Son bir ay içerisinde yükselen altın ve döviz nedeniyle, birçok piyasa duruldu. Özellikle dolardaki yükseliş piyasaları ciddi miktarda etkilerken, altındaki yükseliş ise yastık altında altını olanları sevindirdi. Sanayide ise doların yükselişi kimilerini sevindirirken, kimilerini üzdü. Ham maddeyi dolar üzerinden alan sanayiciyi, doların yükselişi ekonomik olarak etkiledi.

KARIŞIKLIKLAR ALTINI YÜKSELTTİ

Konya'da uzun yıllardır altın alım-satımı yapan sarraf Ali İhsan Uyan, altının yükselişinin piyasaları dalgalandırdığını, yükselişin süreceğini belirtti. Uyan, “Eylül ayında altında büyük bir yükseliş bekleniyor. Altının yükselişindeki ana sebep dış piyasalar ile alakalı. Suriye ve Mısır olaylarıaltını etkiledi. Faiz oranları ve ABD piyasasının etkisi de altının yükselişini etkiledi” diye konuştu.

VATANDAŞ BEKLİYOR

Altının hızlı çıkış ve düşüşlerinde piyasanın durduğunu belirten Uyan, “Bundan bir ay önce işler çok hareketli idi. Ama şu an beklediğimizi bulamıyoruz. Satacak olanlar altının çıkmasını bekliyor, alacak olanlar yükselmesini bekliyor. O yüzden hareket yok. Yastık altı altında kalmadı artık. Bankalar altın almaya başladı. Bankalar şu an bizim işimizi yapıyor. Altın alıp satıyor ve altın topluyor. Bunun önlenmesi lazım. Fakat bunun için bir girişme yok” dedi.

ÇEYREK ALTIN SIKINTIDA

Halkın alım gücünün düştüğünü belirten Uyan, “Stok yapanlar da var. Zarar edenler de oldu.

Çeyrek altın dalgalandı. Darphane altın yetiştiremiyor. Satılan çeyreklerin 4'te biri darphane baskısı değil. İkinci baskı. Bunlara halkımız dikkat etmeli. Güvendiği yerlerden çeyrek alsınlar. Çeyrek şu an 145 civarında olması lazım. Fakat 167 liraya satılıyor” ifadelerini kullandı. Piyasadaki altın fiyatları ise şöyle: Çeyrek altın 167 lira, yarım altın 335, Cumhuriyet 635 lira, 22 ayar altının gramı 89 lira, 24 ayar 92 lira.

DOLAR PİYASALARI KARIŞTIRDI

Doların 2 milyona ulaşmasıda piyasalarda şok etkisi yarattı. Ani yükseliş birçok sektörü olumsuz etkiledi. Melik Döviz Şirket Müdürü Şifahan Koçak, doların 2 milyona ulaşmasının beklenen bir yükseliş olmadığını, bir anda olduğunu belirtti. Koçak, “Doların bu seviyelerde olması beklenen bir şey değil. 1.9'lu seviyeler normal. Merkez Bankası'nın bu konudan rahatsız olmaması ve dış piyasalardaki sıkıntılar doları yükseltti. Ülkelerdeki karışıklıklar, ABD'nin istikrar sağlamamas ve piyasalardaki karışıklık dövizin yükselmesindeki ana sebep” dedi.

SANAYİDE PİYASA HACMİ DÜŞTÜ

Vatandaşın eskisi gibi döviz yatırımı olmadığını belirten Koçak, “İhtiyaçtan ve yükselişi fırsat bilen vatandaşlar ellerindeki doları bozduruyor. Sezon hareketli. EURO'daki yükseliş de dolar ile paralel.

Doların yükselmesi borcu olanlar için, ihracatçılar için tehlike. Sanayi sektöründe dolar üzerinden ham madde alanların işlem hacmi düştü. Bu da piyasayı etkiledi” diye konuştu.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.