Yolsuzlukla Suçlanan Zuma'nın Ses Kaseti Ana Muhalefete Verildi

Yolsuzlukla Suçlanan Zuma'nın Ses Kaseti Ana Muhalefete Verildi

Güney Afrika'da 1999'daki 4 milyar dolarlık silah alımı yolsuzluğuna adı karışan Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın ses kaseti, 5 yıllık yargı mücadelesinin ardından ana muhalefet lideri Helen Zille'ye verildi. Zille, ses kaydı ile 2006'da kapatılan...

Güney Afrika'da 1999'daki 4 milyar dolarlık silah alımı yolsuzluğuna adı karışan Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın ses kaseti, 5 yıllık yargı mücadelesinin ardından ana muhalefet lideri Helen Zille'ye verildi. Zille, ses kaydı ile 2006'da kapatılan yolsuzluk davasının yeniden açılacağını söyledi.

Gelişmeler üzerine Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise,"Jacob Zuma, sözde ses kaydının teslim edilmesini memnuniyetle karşılamıştır." denildi.

Dönemin savcıları, Güney Afrika istihbaratının aldığı telefon görüşmesi kayıtlarına dayanarak davayı düşürdüğünü açıklamıştı. Helen Zille ise, savcıların doğru karar verip vermediklerinin anlaşılması için kasetlerin dinlenmesi gerektiğini söyleyerek 5 yıldır hukuk mücadelesi veriyordu.

BAŞSAVCILIK KASETLERİ ZİLLE’YE TESLİM EDİLDİ

Geçen hafta Güney Afrika Temyiz Mahkemesi, Başsavcılık'ın söz konusu ses kasetlerini Helen Zille'ye vermesine hükmetmişti. İdari Başkent Pretoria'nın Yüksek Mahkemesi'nden kasetleri alan Zille dışardaki kalabalığa,"Kimse hukukun üstünde değil. Güney Afrika demokrasisinin devamı bu kasetlere bağlı." diye konuştu.

Milyarlarca dolarlık silah alımında rüşvet aldığı iddia edilen dönemin iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Başkan Yardımcısı Jacob Zuma, iddiaları reddederek parti içindeki rakipleri tarafından "siyasi komploya" düşürüldüğünü söylemişti. 2005'te ANC Başkan Yardımcılığı’ndan alınan Zuma'nın Mali Danışmanı Schabir Shaik ise şuçlu bulunmuştu. Zuma daha sonra dönemin Devlet Başkanı Thabo Mbeki ile güç mücadelesine girmiş ve 2007'de ANC lideri olmuştu. 2009'da ANC'nin iktidara gelmesi ile de Zuma Devlet Başkanı oldu. 2009'da ise savcılar “ses kayıtlarına dayanarak” davayı düşürmüşlerdi. 2013'e gelindiğinde ise “Silah Alımı Araştırma Komisyonu” kuruldu ve rüşvet iddiaları yeniden incelenmeye başlandı.

Güney Afrika lideri Zuma ayrıca, Nkandla'daki çiftliğine devlet hazinesinden yaklaşık 30 milyon dolar harcamakla suçlanmış, Yolsuzluk Müfettişi Thuli Madonsela tarafından paraların bir kısmının tekrar hazineye ödenmesine karar verilmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.