Yolsuzluğu Soruşturan Ombudsmana "Cıa Ajanı" Suçlaması

Yolsuzluğu Soruşturan Ombudsmana "Cıa Ajanı" Suçlaması

Güney Afrika Savunma ve Askeri Gaziler Bakan Yardımcısı Kebby Maphatsoe, Halk Müfettişi Thuli Madonsela'yı “CIA ajanı” olmakla suçladı. Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın “çiftlik yolsuzluğunu” rapor ettiği için saldırılara maruz kalan...

Güney Afrika Savunma ve Askeri Gaziler Bakan Yardımcısı Kebby Maphatsoe, Halk Müfettişi Thuli Madonsela'yı “CIA ajanı” olmakla suçladı. Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın “çiftlik yolsuzluğunu” rapor ettiği için saldırılara maruz kalan Madonsela, Maphatsoe'yi mahkemeye vereceğini söyledi.

Geçmişte beyaz idareye karşı oluşturulan iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) silahlı kanadı “Umkhonto we Sizwe” savaşçısı Linda Jabane'nin anıt mezarının açılış töreninden konuşan Maphatsoe, "Madonsela, CIA'in maaşlı elamanı. Kimsenin ANC'yi çalmasına izin vermeyeceğiz. Savaşacağız ve ANC'yi koruyacağız. Amerika, Güney Afrika'da kendi CEO'sunu istiyor. Buna izin vermeyeceğiz." dedi. Törene katılan yüzlerce siyahın Maphatsoe’yi alkışlaması dikkat çekti.

Maphatsoe'den “CIA ajanı” suçlamasını geri çekmesini ve özür dilemesini isteyen Madonsela, iddianın ispat edilmesi gerektiğini aksi takdirde mahkemede hesap verileceğini söyledi.

AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ ŞİKAYET EDECEK

Bakan Yardımcısı Maphatsoe’nin “CIA ajanı” suçlamasının ardından, Amerika'nın Güney Afrika Büyükelçisi Patrick Gaspard harekete geçti. Gaspard, iddiayla ilgili olarak “Kebby Maphatsoe hakkında diplomatik şikâyet” te bulunacağını ifade etti.

“KENDİLERİNİ ASMALARI İÇİN UZUN BİR HALAT VERECEĞİM”

Maphatsoe'nin iddiasından önce de Mpumalanga eyaleti Spor, Kültür ve Programlar Bakanı Norah Mahlangu'da Madonsela'yı ajanlıkla suçlamıştı. Madonsela, “görevi gereği yolsuzlukların üzerine gittiği için” kendisine saldıranlara, “Kendilerini asmaları için uzun bir halat vereceğim." sözüyle cevap vermişti.

Güney Afrika Ombudsmanı Madonsela, 2 yıl süren soruşturmasının ardından, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Nkandla'daki çiftliğine 'güvenlik artırımı' gerekçesi ile devlet hazinesinden harcama yapıldığını rapor etmiş ve Zuma'dan güvenlik harcamaları dışında yapılan masrafların hazineye teslim etmesini istemişti. Geçtiğimiz günlerde de Zuma mecliste “yolsuzluktan” hesaba çekilirken, yeni kurulan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları Partisi milletvekilleri hep bir ağızdan, "Parayı geri öde!” sloganları atınca mecliste kriz çıkmış ve oturuma ara verilmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.