Yerli belgesi ekspertizi MMO'dan

Yerli belgesi ekspertizi MMO'dan

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, "Yerli malı belgesi düzenlemesi ekspertiz hizmeti işbirliği protokolü" imza toplantısında bir araya geldi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, "Yerli malı belgesi düzenlemesi ekspertiz hizmeti işbirliği protokolü" imza toplantısında bir araya geldi. KTO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, 13 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerli malı belgesi'ni konu alan tebliği ile ihalelerde yerli malına avantaj sağlandığını belirterek, "Yerli malı belgesini tebliğden önce olduğu gibi şimdi de biz vereceğiz. Ancak tebliğ gereği ürünün yerli malı olup olmadığının uzman kişiler tarafından yani eksper tarafından tespitinin istenmesinden dolayı böyle bir çalışmayı gerçekleştiriyoruz" dedi.

YERLİ TERCİH EDİLECEK

Makina Mühendisleri Odası ile imzalanan protokol ile KTO üyelerine büyük kolaylıklar sağlanacağını ifade eden Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu belgeyi almak isteyen üyelerimiz, makina mühendisi aramak zorunda kalmayıp, MMO'dan makina mühendisi talep edip kontrol ve ekspertiz işlemlerini kolayca gerçekleştirebilecek. Bize bu işlemlerde kolaylık sağlayan MMO'na ve başkanına teşekkür ediyoruz. Yerli malı belgesi artık daha önemli hale geliyor. Kamu ihalelerinde dahi yerlisi bulunan ürünlerin dışarıdan ithal edilerek kamu yatırımlarında kullanılıyordu. Tebliğ yayınlanmıştı ama uygulanmayınca yönetmelik çıktı. İhalelerde yüzde 15 fiyat farkına kadar yerli malı belgesi olan ürünler avantaj sağlıyor. Bu bizim için çok önemli. İthalata bağımlılığın azaltılması ve yerli firmalarımızın korunması adına önemli."

BELGE MARKAYA DEĞİL ÜRÜNE VERİLECEK

Yerli malı belgesi hakkında bilgi veren Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: "Toplam ürünün yüzde elliden fazlasının Türkiye'de üretiliyor olması gerekiyor. Binlerce ürün üreten bir şehriz. MMO'dan uzman arkadaşımız talep eden firmaya gidecek, incelemelerde bulunacak ve eğer o ürünün imalatında yerli malı oranı yüzde 50'nin üzerinde ise onaylarını verecekler sonra onay aşaması bize geçecek. Belgeyi verdiğimiz takdirde o ürün tüm kamu ihalelerinde kullanılabilir hale gelecek. Bir uluslararası firma a malını Türkiye'de üretiyor ve o malı üretirken maliyetin yüzde elliden fazlasını yerli temin ediyorsa o da yerli malı belgesi alabiliyor. Belge markaya değil, ürüne veriliyor." Ömer Erdoğan Duransoy da böyle bir işbirliğinden mutluluk duyduğun belirterek, "Kurumsal kimliğimizle bu işte tarafsız bir hizmet vereceğimizi taahhüt ediyoruz" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından protokol, taraflar arasında imzalandı.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.