Yeniceoba ekonomide birçok ilçeyi solladı

Yeniceoba ekonomide birçok ilçeyi solladı

Stratejik bir konumda bulunan Cihanbeyli'nin Yeniceoba beldesi, nüfusuyla Konya'nın 4 ilçesinden, ekonomisiyle 12 ilçeden büyük. Belde ilçelerin aksine göç veren değil, göç alan bir yerleşim merkezi konumunda.

Stratejik bir konumda bulunan Cihanbeyli'nin Yeniceoba beldesi, nüfusuyla Konya'nın 4 ilçesinden, ekonomisiyle 12 ilçeden büyük. Belde ilçelerin aksine göç veren değil, göç alan bir yerleşim merkezi konumunda.

Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2013 Nüfus Sayımı Sonuçları'na göre 6 bin 672 nüfuslu Cihanbeyli'nin Yeniceoba beldesi, nüfusuyla Konya'nın bir çok ilçesinden büyük. Avrupa ve büyükşehirlerde yaşayan Yeniceobalı'larla beldenin nüfusu 15 bini geçiyor. Yeniceoba şu anki nüfusuyla 4 bin 765 nüfuslu Ahırlı, 4 bin 783 nüfuslu Derbent, 4 bin 739 nüfuslu Halkapınar ve bin 830 nüfuslu Yalıhüyük'ü geçti. Belde, 6  bin 740 nüfuslu Akören, 7 bin 576 nüfuslu Derebucak, 7 bin 94 nüfuslu Taşkent, 7 bin 111 nüfuslu Tuzlukçu'yla da yarışıyor. Ayrıca, Yeniceoba bu konumu ile göç veren değil, göç alan bir merkez oldu. Konya'nın küçük çoğu ilçesi göç verirken Yeniceoba göç alıyor. Böyle giderse belde, 2-3 yıl içinde birkaç ilçeyi daha geride bırakacak. Ankara'ya 160 kilometre Konya'ya ise 130 kilometre mesafede bulunan ve çoğu ilçeden gelişmiş olan beldede 4 eczane, 4 diş hekimliği ve 1 doktor muayenehanesi, 1 sağlık ocağı, bir 112 Acil müdahale istasyonu da hizmet veriyor. Sağlık ocağında 3 doktor ve 4 hemşire görev yapıyor. Belde, çevresinde bulunan 50 binlik bir nüfusa hitap eden ticaret ve alışveriş merkezi konumunda. Beldedeki sağlık kuruluşları 33 köy ve beldeye de hizmet veriyor. Yeniceoba'da bulunan küçük sanayi sitesinde her türlü mobilya imalatı, mermer imalatı, demir doğrama, kaynak işleri, oto tamiratı yapılıyor. Beldede çoğu ilçede bulunmayan 3 adet un fabrikası, 2 adet yem fabrikası, 1 adet hazır beton santrali, 1 adet kilitli taş üretim fabrikası, 1 adet PVC Kapı-Pencere fabrikası, 1 adet briket üretim tesisi, 1 adet mobilya fabrikası ve bir de otel bulunuyor. Beldede bulunan buğday borsasında tüccarlar her sene 70 bin ton hububat satın alıyor. Yeniceoba, yarım milyon lira harcanarak yapılan villaların yanı sıra, hizmet veren bankalar, alışveriş merkezleri ve sarrafları ile de dikkat çekiyor. Ayrıca, beldede okuma oranı da yüksek. Üniversite bitiren yaklaşık 4 bin Yeniceobalı var.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.