Yeni Tarım Bakanımız
Son zamanlarda ülke siyasetinin, ve halkımızın gözü bakanlar kurulundaki değişikliğe odaklanmıştı. Yeni oluşturulacak bakanlar kurulu ülkeyi 2019 seçimlerine götürecekti. Bu yönden yeni bakanların kimlerin olacağı çok önem arz ediyordu.
Yeni kabine listesi, referandumdan sonra gecikmeye, bir sebep bulunmasa da 15 temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününün, seneyi devriyesinden sonra beklentiler daha da artmıştı.
Yeni bakanlar kurulu oluşacaktı. Kimler gidecek, kimler gelecek derken, geçtiğimiz Çarşamba günü nihayet yeni kabine açıklandı.
Ülkemiz için hayırlı olması en büyük temennimizdir. İşimiz tarım kesimine hizmet olduğu için şahsım, tüm Ziraat mühendisleri, Veteriner , Gıda mühendisleri ve ülkemizdeki tüm zirai ve hayvansal üretim yapanların, gözü Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığında idi.Diğer bakanlıklar da önemli idi ama tarım başlı başına bir alan olduğu için bu kesim, “diğer bakanlıklara gelecek isimi dikkate almıyordu demek” bir abartı değil bir gerçekti.
65’inci Hükümet’te yaklaşık 20 ay Gıda, Tarım bakanlığı görevinde bulunan Sayın Faruk Çelik devam edecek miydi? Sayın Bakanın uygulamış olduğu politika, GTH bakanında Değişiklik olmasa da mevcut program ve politikalar devam edecekti.
Asıl soru Şayet Bakan değişikliği söz konusu olduğunda gelecek Bakan kim olacaktı
Tarımın Başşehri Konya üreticilerinin beklentisi büyüktü.Konya şekerin yönetim kurulu başkanı Karaman Millet vekili Sayın Recep Konuk mu gelecek,Sayın Muhammed Uğur Kaleli mi? Sayın Prof.Dr Mehmet Babaoğlu muydu? Tarım kesimi Ülke genelin de hangi millet vekili gelecek dört gözle bekleniyordu.
**
Gelecek Bakanın, gelir gelmez karşısına çıkacak. Öyle sorunlar vardı ki? Ateşten gömlek giymek felan bu sorunların yanında basit kalır. 2023 Milli tarım projesi hedefleri yaklaşık olarak tarımda 150 milyar dolar hedefleri tutacak mıydı?
Yaklaşık 3500 kadar ziraat Mühendisini ilgilendiren Tarımsal Danışmanlık Sistemi, Kaybolan akıbeti tekrar gündeme gelecekmiydi?Bu sistem tamda oturmuştu.Çiftçiler alışmıştı.Ne olacaktı bu 3500 Tarım danışmanı?
Atama bekleyen Ziraat mühendisleri, Veteriner ve Gıda mühendisleri?
Hayvan ithalatı,Karkas et ithalatı,Hububat ve diğer tarım ürünlerinde Gümrük vergilerinin düşürülmesi,ve akıbetin ne olacağı?
Tarımda girdi fiyatlarının yüksek olması? Mazotta yüzde 50 hibe ne olacaktı?
Tarımda sulama en büyük problem nasıl çözülecekti?
Tarladaki sebze ve meyve fiyatının market ve Pazar fiyatlarının arasındaki uçurum ne olacaktı?
Daha sayamadığımız problemler ne olacaktı?
Şanlıurfa Milletvekili Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba'nın ismi tarım bakanı olarak açıklanmıştı.Sayın bakanda beklemiyordum diye ifade ediyordu. Fakıbaba Uzman bir Cerrahtı.Ülkenin çeşitli yerlerinde doktor olarak görev yapması, 2004 seçimlerinde Şanlıurfa belediye başkanı olması ve 2009 yılında tek başına bağımsız milletvekili seçilmesi, Halen AKP Şanlıurfa Millet vekili olarak görev yaparken, GTH bakanı olarak siyasi hayatı devam ediyor olması kısaca hakkında bilinenler olarak gösterilmekte..
**
Şimdi asıl sorunun cevabını aramaya bakma zamanı. Sayın Bakan uzman doktor olması hasebiyle Tarımın bu kadar sorunu varken sergileyeceği performans nasıl olacak? Bunu zaman gösterecek mutlaka. Sevilen bir kimliğe sahip olması, bir halk adamı olması, halkla dialoğunun çok kuvvetli olması,icraatlarında siyaset üstü bir uygulama yapması, klasik bir siyasetçinin dışında tutulması, Bakanın özellikleri olarak belirtiliyor. Umarım zaman tarım adına pozitif bir ivme gösterir. Kazanan tarım olur ülke olur.Milli Tarım projesi hedeflerine ulaşmak en büyük temennim..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.