Yatırımcıya ‘yer’ kolaylığı

Yatırımcıya ‘yer’ kolaylığı

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığından yatırım teşvik belgesi alıp yer konusunda sıkıntı yaşayan sanayicinin önünü açıyor. Kamu taşınmazları yatırımcılara tahsis edilebilecek

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, kamu taşınmazlarının yatırımcıların tahsisine ilişkin usul ve esaslar hakkındaki bilgilendirme toplantısının ilkini Konya’da gerçekleştirdi. Konya Defterdarlığı’nın ev sahipliğinde Bera Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Maliye Bakanlığı merkez üst yöneticileri, Konya, Antalya, Kırşehir, Nevşehir, Karaman, Aksaray illerinin Milli Emlak Müdür ve Yardımcıları ile il yöneticileri katıldı.
Programda konuşan Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Umay, Konya’nın gelişen ve değişen bir olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin 8 bölgesinde yapılan toplantılarda Konya’ya ayrıcalık tanıyıp, Ankara’daki yatırımcılara yönelik bilgi verecek yetkilileri Konya’ya getirdiklerini söyledi. Umay, müdür ve müdür yardımcılarının, yatırımcının önünü açmak noktasında neler yapılabileceğiyle ilgili bilgi vereceğini söyledi.
YATIRIMCI TAŞINMAZA HARCAYACAĞINI AR-GE’YE KAYDIRACAK
Kamu taşınmazlarının yatırımcı tahsisi çalışmasıyla ilgili bilgi de veren Mehmet Akif Umay, “Uygulama kapsamında Hazine Müsteşarlığı’ndan yatırım teşvik belgesi alanlar gelip yatırım yeri için arazi talep edebiliyor. Bu tahsis, Hazine Müsteşarlığı’nın illerde belirlemiş olduğu kriterlere uygun olarak yapacağı yatırımlara bağlı. Burada Maliye Bakanlığı bir rant unsuru oluşturmak da istemiyor. 500 liralık bir taşınmaz varsa normal şartlar altında bin 500 liralık bir yatırım öngörülüyor. Amaç yatırımcıya yer vermek. Yatırımcının taşınmaz için harcayacağı kaynağı AR-GE veya yeni teknoloji gibi alanlara kaydırabilmek” dedi.
Akif Umay, bu doğrultuda diğer bölgelerde olduğu gibi Konya’da da Valilik ve Defterdarlık bünyesinde oluşturulacak komisyonun, arazinin değeri, miktarı gibi konuları karara bağlayacağını aktardı.
BİRİNCİ ÖNCELİK İSTİHDAMA KATKI
Uygulama için Konya ve Türkiye genelinde büyük istek olduğunu da hatırlatan Akif Umay, şöyle devam etti: “Birinci öncelik istihdama katkı. Yapılabilirse, biz istihdam bekliyoruz. Aynı yeri birden fazla yatırımcı isteyecektir. Bir yer için aynı öncelikte, aynı değerde yatırımcı geldiğinde ve birisi 5, diğeri 6 kişi çalıştıracağını söylediğinde, 6 kişi çalıştırana verilecek” diye konuştu. Arazilerin yatırımlara tahsisi noktasında komisyonun çalışma yapacağını anlatan Umay, “Teşvik kapsamında, usul ve esaslarda belirtilmiş. Organize sanayi bölgelerinde bu yatırım için uygun yer olmaması şartı var. Oraların dolmuş olması gerekiyor. Burada tamamen eskiye bağlı kalmıyoruz, yeni yerler. Konya’da bunun için bir alan, yer mutlaka çıkar, imar çıkarılır, planlarsınız, yokken var olur. Ama dediğim gibi, organize sanayi bölgelerinde o yatırımın yapılması için yerin olmaması bizim usul ve esaslarda belirtilmiş.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.