Yasin Aktay: Darbe Olmuş Diye Mısır’da Tarihte Durmuş Değildir.

Yasin Aktay: Darbe Olmuş Diye Mısır’da Tarihte Durmuş Değildir.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Yasin Aktay, ‘’Şu anda Mısır’da ortalık durulmuş değil.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Yasin Aktay, ‘’Şu anda Mısır’da ortalık durulmuş değil. Darbe olmuş diye Mısır’da tarihte durmuş değildir. Bundan sonra olacaklar var. Ne olacağını kestirmemiz ve analiz etmemiz lazım.’’ dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından, ‘Devrimin Üçüncü Yılında Mısır Nereye?’ konulu panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Yasin Aktay, ’’Mısır’da demokrasi ile hiçbir alakası olmayan insan hakları ile özgürlükleri ile hiçbir alakası olmayan bir askeri yönetim devraldı, dünya buna adeta sessiz kaldı. Hepimiz şahit olduk ki böyle bir durum söz konusu olduğunda dünya böyle bir gidişata darbe bile demekten imtina etti." diye konuştu.

Mısır'daki yönetimin dünyada çokta normal gibi görülen bir yönetim olmadığını belirten Aktay, ’’Uluslararası çevreler tarafından halen normal gibi görülen bir yönetim değil ama ona yönelen bütün rezevler adeta eninde sonunda kaldırılacak ve tekrar normal bir yönetim gibi dünya devletleri arasında yerini alacak gibi görünüyor. Bugün üçüncü yılında toplantıyı düzenlemekten kastımız aslında bütün bir orta doğuda tüm bir islam dünyasında demokrasiye yönelen asıl tehditlerin ne olduğunu bir daha masaya yatırmaktır.’’ ifadelerini kullandı.

Mısır'da yaşanan olayların aslında Tunus’ta da Türkiye’de de sahneye konulmak istendiğini savunan Aktay, ‘’Eş zamanlı olarak hatırlarsanız Türkiye’de Gezi hadisesi sahneye konulmaya çalışılyordu. O hadiseleri yapılış biçimlerinin ne kadar benzer olduğunu gördüğümüzde bununda Türkiye’de sadece iç dinamikleri ile ilgili olmadığını da aslında takdir edebiliriz. Aynı şekilde Mısır’da yaşanan hadiselerinde sadece Mısır'ın kendi iç dinamikler ile açıklanamayacağını görebiliriz. Aynı olay Ortadoğu'yu kendi haline bırakmamak Ortadoğu'da 100 yıldır devam etmiş olan düzenin statikonun devam ettirilmesi yönünde ‘’ şeklinde konuştu.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Yasin Aktay, moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Mısır eski Yatırım Bakanı Yehia Hamed, Mısır İletişim Bakanlığı Haberler Dairesi Başkanı Dr. Bedr Hasan Şafii, SDE Ortadoğu Çalışmaları Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Uysal, SDE Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şahin katıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.