Yapılandırmaya yoğun ilgi

Yapılandırmaya yoğun ilgi

Kamu alacaklarının yapılandırılması kapsamında Torba Yasadan 146 bin 78 mükellef yararlandı

Kamu alacaklarının yapılandırılması kapsamında Torba Yasa’dan 146 bin 78 mükellef yararlandı. Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, cumhuriyet tarihinin en büyük mali yapılandırılmasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında başvuru süresi dün sona erdi. Bazı Kamu Alacakların Yeniden Yapılandırılmasını da kapsayan 6111 sayılı kanunun 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girmesiyle başlayan yeniden yapılandırma süreci tamamlandı. 2 Mayıs’ta sona erecek olmasına rağmen yapılandırmada yoğunluk yaşanması nedeniyle bu süre 31 Mayıs’a kadar uzatılmıştı.

Yapılandırmadan Konya’da 146 bin 78 mükellef yararlandı ve 612 milyon 80 bin 342 TL’lik bir yapılandırma gerçekleştirildi. Diğer yandan ise kayıtların düzeltilmesine ilişkin hükümlerde ise yapılandırma süresi 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Son gün vatandaşın yasadan yararlanması ve mağdur olmaması için gece 24’e kadar çalıştıklarını ve hafta sonları da mesaiye devam ettiklerini belirten Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, internet üzerinden gelen yapılandırmaları da yetiştirmek için yoğun bir yapılandırma dönemini geri de bıraktıklarını kaydetti. Postayla gelen beyanların da yapılandırmayı sürdürdüklerini aktaran Sıtkı Aksöz, önemli olanın postadaki gönderme tarihi olduğunu, mükellefin mağdur olmaması için postanın bir ay sonra gelse bile yapılandırma işlemini gerçekleştireceklerini ifade etti.

Kanunda küçük borçların silinmesine yönelik hükümlerin de yer aldığını anlatan Aksöz, “Vadesi 31 Aralık 2010 ve öncesi olan idari para cezaları ile vadesi 2004 ve öncesi olan 50 liranın altındaki vergi alacakları herhangi bir mükellef başvurusu gerek kalmaksızın telkin edilmesi ön görülüyordu. Yasa yürürlüğe girer girmez otomasyon programının çalıştırılmasıyla 65 bin mükellefimizin, 44 milyon TL’lik bir alacağı bu şekilde silinmiş oldu. Böylece 302 bin borçlu sayımız 237 bine geriledi. Bir de bu yasada her türlü vergi ve harç olmakla birlikte kural olarak idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmadı. Bu şartlara uyan 42 bin borçlu mükellefimiz vardı. Bu kapsamda 42 bin mükellefte yasadan yararlanamadığından Konya’da yararlanabilecek borçlu mükellef sayımız 195 bine geriledi” dedi.

Aksöz, yapılandırmadan yararlanan mükelleflerle ilgili ise şu bilgileri verdi: “Bunlardan ilki kesinleşmiş alacak dediğimiz, herhangi bir mahkeme süreci olmayan vadenin süresinde ödenmemiş borçlardır. Kesinleşmiş alacaklardan 12 bin 505 mükellef internet yoluyla, 118 bin 165 mükellefte şahsen başvuru yaptı ve 484 milyon 132 bin 381 TL’lik alacak yapılandırdı. İhtilaflı alacaklarda ise 7 bin 504 mükellef başvuru yaptı ve bu mükelleflerin 21 milyon 190 bin 880 TL’lik borcunu yapılandırdık. Bir diğeri ise Kayıtların düzeltilmesi ve vergi incelenmesine karşı mükellefi koruyan matrah artırımı hükümleriydi. 7 bin 904 vatandaşımız bu hükümden yararlandı. 141 milyon 140 bin 438 TL’lik bir beyanla stoklarını, kayıtlarını düzelttiler ve 2006–2009 yılları arasında yapılacak vergi incelemelerine karşı kendilerini sigortalatmış oldular. Toplamına baktığımızda ise 146 bin 78 mükellef yasadan yararlandı ve 612 milyon 80 bin 342 TL’lik bir yapılandırma yapıldı. Bu kapsamda 175 bin 470 dosyayı yapılandırdık. Genel itibariyle baktığımızda borçlu mükelleflerin yüzde 70’i yasadan yararlandı. Bu şu ana kadar yapılmış olan mali yapılandırmalar içinde en yüksek başvuru düzeyiydi.”

Bundan sonra ödeme yükümlüğünün başladığını dile getiren Sıtkı Aksöz, mükelleflerin yasanın getirdiği bu güzel imkândan yararlanmaları için taksitlerini süresinde ödemeleri gerektiğine dikkat çekti. Aksöz, borç yapılandırmasında mükelleflerin iki taksit aksatma imkânları olduğunu cari dönem borçları için de iki taksit borcunu erteleyebileceklerini fakat taksit ödemelerini 3 kere aksatırlarsa yasanın hiçbir hükmünden yararlanmadıkları gibi borçlarında ise başa dönüleceğine dikkat çekti. İlk taksit ödemesinin 30 Haziran’da son bulacağını anlatan Aksöz, cari dönem borçlarında ise ödemelerin mayıs ayında başladığını belirtti.

HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.