Yağışlar yerli ürüne zarar verdi

Yağışlar yerli ürüne zarar verdi

Havaların ısınmasıyla ucuzlayacağı düşünülen sebze ve meyvede beklenen gerçekleşmedi. Mevsim normallerinin üzerinde yaşanan yağışlar, yerli ürünlerde çürümeye yol açtı

Havaların ısınmasıyla ucuzlayacağı düşünülen sebze ve meyvede beklenen gerçekleşmedi. Mevsim normallerinin üzerinde yaşanan yağışlar, yerli ürünlerde çürümeye yol açtı. Bu durum ise tarlada verimi düşürdü.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte pazarda hareketlilik beklenirken durgunluk yaşanıyor. Durgunluğun nedeni olarak ise yağan yağmurlarla birlikte yerli sebze ve meyvelerin zarar görmesi belirtiliyor. Muhacir Pazarı esnaflarından ve Konya Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Cengiz Yılmaz, önümüzdeki haftalarda sera ürünlerinin biteceğini ve yavaş yavaş yerli ürünlerin pazara geleceğini kaydetti. Fakat yerli sebzelerin nisan ve mayıs aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmurlarla çürüdüğünü belirten Cengiz Yılmaz, “Çürüme nedeniyle insanlar yeniden ekim yapmak sorunda kaldı. Bu nedenle ürünlerin olgunlaşma dönemi uzadı. Şu an da Alanya ve Antalya ürünleri geliyor. Bunlar da 15 gün sonra tükenecektir. Gelecek yerli sebzelerin de kısa bir süre sonra tükeneceğini bekliyoruz. Çünkü gelen ürün miktarı az olacak. Ardından tekrar Alanya ve Antalya sebze ve meyveler gelecektir. Bu durum ise tekrar fiyatların yükselmesine neden olacaktır” dedi.

Pazarda bazı sebze ve meyve ürünlerinin fiyatı ise şöyle: Salatalık 50 KR, patlıcan 75 KR, biber 1,5 KR, domates 50 KR, kabak 50 KR, fasulye 1,5 KR, kayısı 1,5 TL, kiraz 3 TL, çilek 1,5 TL, şeftali 1,5 TL, karpuz 70 KR.

YAZLA BİRLİKTE BALIK SATIŞLARI AZALDI

Sebze ve meyve de olduğu gibi balık satışlarında da durgunluk yaşanıyor. Balık sezonunun bitmesiyle birlikte insanların en çok tükettiği hamsi ve istavrit satışları durdu. Bu durum ise balığa rağbeti azalttı. Tuğra Balıkçılık İşletmecisi Veli Karagöz, Balık Hali’nde şu an sadece kilosu 7-8 TL’ye alabalık ve sazanın satıldığını bu nedenle satışların durduğunu kaydetti. Karagöz, Fethiye’den canlı balık getirmelerine rağmen satışları yine artmadığını bu durumun 9. aya kadar devam edebileceğini dile getirerek, “İnsanlar arasında yazın balık yenmez, zehirler gibi düşüncelerde satışları etkiliyor. Fakat bu düşünce yanlıştır. Balık her mevsim yenir ve sağlıklı bir besin maddesidir” dedi. 

HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.