Yağışlar, hasatta verimi artırdı

Yağışlar, hasatta verimi artırdı

Yağışlar, hasatta verimi artırdı

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy ve Konya İl Tarım Müdürü İ. Bülent Alparslan, hububatta 2011 yılında yağışların uzun yılların ortalaması üzerinde olması nedeniyle son yıllarda görülmemiş rekolte artışı beklediklerini söyledi.

‘BUĞDAY MİKTARI ÜLKE İÇİN YETERLİ’

KTB Başkan Vekili Namık Köklüsoy, Konya’nın bir tarım kenti olmasından ötürü en önemli ve en değerli zamanın hasat zamanının olduğunu ve bu seneki hasat mevsiminin çok verimli geçeceğini ifade ederek, “Bu yıl ülke genelinde 21,5 milyon ton buğday ve 7,5 milyon ton arpa rekoltesi bekleniyor. Piyasadaki 3–3,5 milyon ton stok buğdayını da eklersek elimizde 24–25 milyon ton civarında buğday olacağını tahmin ediyoruz. Bu miktar ülkemizin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir” diye konuştu. Ağustos 2010’da Rusya sebebiyle tırmanışa geçen buğday fiyatlarının Türkiye’nin komşularındaki rekoltenin iyi olmasıyla normale döndüğünün altını çizen Köklüsoy, tarım alanlarının yaklaşık yüzde 78’inin sulanamamasından duyduğu üzüntüyü belirterek Kuzey Konya Projesi(KOP) İdaresi Başkanlığının aktif bir şekilde hayata geçmesinin gerektiğini söyledi.

‘BU SENE ALIMLAR PROTEİNE GÖRE’

Türkiye genelinde buğday hasadının yüzde 28’inin tamamlandığı fakat Konya’da hasadın yeni başladığını söyleyen Namık Köklüsoy, değişen iklim şartlarından dolayı hasadın ülke genelinde 10–15 gün geç başlamasının bitki gelimişinde kayda değer bir sorun yaşatmadığının altını çizerek, bu sene Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin alım baremlerinde yaptıkları değişiklikleri açıkladı. Köklüsoy, “Tüm TMO şubelerinde protein cihazları bulunuyor. Bu sene alımlar proteine göre yapılacak. Böylece kaliteye dayalı alımlar yapılacak, kaliteli mal üreten çiftçimiz çok kazanacak. Sanayici ve tüccar da ihtiyaç duyduğu kaliteli ürünü yurtiçinden karşılayabilecek ve dışardan buğday almak zorunda kalmayacaktır” dedi.

‘ÜRÜNLER, GERÇEK DEĞERİNDE İŞLEM GÖRECEK’

Tarımsal olarak gelişmiş ülkelerin alım satım işlemlerinin elektronik ortamda olmasının hem çiftçiye hem de tüccara yarayacağının önemini vurgulayan Köklüsoy, KTB’nin Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Elektronik Satış Salonu’nu hizmete soktuğunu söyleyerek, “Böylece borsaya getirilen ürünler daha hızlı, daha güvenilir, daha rekabetçi bir ortamda gerçek değerinde işlem görecektir. Sistem, borsada işlem görecek ürünlerin labarotuvarda fiziksel ve kimyasal analizinden geçirilerek sisteme aktarılmasıyla başlamaktadır” diyerek sistemin; satış işlemlerine, güvenlik, hız ve standart getirerek ürünlerin gerçek fiyattan alınıp satılmasına imkân verdiğini söyledi.

‘MAHSULÜN HER DANESİ KIYMETLİ’

Konya İl Tarım Müdürü Bülent Alparslan, bu sene yağışların yüzde 40 olarak artışından dolayı hububat hasadından yüksek verim beklediklerini ifade etti. Alparslan, “Bu basın toplantısı, çiftçilerin 9–10 ay sonunda muhasebesi için yapılıyor. Bu sene kalite kriterleri ön planda tutulacak. Çiftçiler, kaliteyi etkileyen faktörler konusunda sürekli diğer çiftçi arkadaşları ve komşu köylerle irtibat halinde bulunup birbirleriyle mukayese etmeliler. Kriterlerin ilki, sertifikalı tohumluk kullanımı. Sertifikalı tohumlar ürünün niceliğini ve niteliğini artırıyor. İkincisi ise gübreleme sonucu oluşan protein kalitesi. Çiftçiler bu konuda da birbirleriyle irtibat halinde bulunmalılar” ifadelerini kullandı. Bu yılki yağıştan ötürü sulanabilir arazilerle, kıraç araziler arasındaki hasat arasında önemli bir fark bulunmadığını söyleyen Alparslan, biçerdöver sıkıntısının bulunmadığını fakat hasat işlemi yapılırken biçerdöver sesiyle oluşan dane kaybının önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yağışların artışı ve süne mücadelesi ile çiftçilerimizin ürettiği mahsulün her danesi kıymetlidir ve hasadına büyük önem verilmesi gerekir” dedi.

SELÇUK KARPUZ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.