Veteriner desteği şart!

Veteriner desteği şart!

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar, “Gebe hayvan, hasta kurbanlık kesmek istemiyorsanız, kurban satış yerlerinde görevli veteriner hekimlerden bilgi ve destek alınız” dedi

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar, Kurban satış yerlerinde mutlaka veteriner desteği alınması çağrısında bulundu. Yaşar, “ Gebe hayvan, hasta kurbanlık kesmek istemiyorsanız, kurban satış yerlerinde görevli veteriner hekimlerden bilgi ve destek alınız” dedi. Kurban kesimi, dini bir vecibe olup, kurban kesecek kişilerin kurbanla ilgili dini vecibeleri yerine getirmek gerekir. Kurbanın acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığının ve hayvan sağlığının korunması için alınacak tedbirler de kurbanla ilgili dini vecibelerin bir parçasıdır. Her yıl kurban Bayramı öncesi ve sonrasında basında yer alan ve kurbanın amacına uygun olmayan görüntüler, kurban kesenleri ve tüm kamuoyunu rahatsız etmektedir. Son yıllarda basına yansıyan bu olumsuz olayların büyük ölçüde azaldığını görmek memnuniyet vericidir.  Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak, her yıl kurbanlık alınması ve kesimi esnasında, etlerin muhafazasında ve kurban atıklarının bertaraf edilmesinde, halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekli hususları kurban öncesi halkımızla paylaşmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz” dedi

2 MİLYON HAYVANIN KESİMİ YAPIYOR

Yaşar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kurban Bayramında, Ülkemiz genelinde yaklaşık olarak 900 bin büyükbaş ve 2,2 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının büyükbaşta yaklaşık yüzde 6, küçükbaşta ise yüzde 5’ine tekabül etmektedir. İlimizde 2018 yılında 50 bin 628 büyükbaş ve 238 bin 298 küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilmiştir. 2019 yılı için İlimizde 62 bin 372 büyükbaş ve 293 bin 463 küçükbaş kurbanlık hayvan mevcuttur. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yılda dişi hayvan kesimini yasaklamış olup bu kurbanlık hayvanlar için de geçerlidir. Ancak, damızlık dışı olduğu veteriner hekim raporuyla belirlenen dişi hayvanlar bu kapsam dışındadır. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirecektir. Bu konuda, kurban kesen vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması son derece önemlidir.

 Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvan satışlarının büyük çoğunluğu, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde yapılmaktadır. Bu yerlerde yapılacak etkili veteriner hekim denetimleri, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri önemli ölçüde bertaraf edecektir. Buralar belediyelerin kontrollünde bulunmaktadır.

Kurbanla ilgili faaliyetlerin bir kısmı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği ile ilgili yasalarda kapsam dışı bırakılmıştır. Bu nedenle; kurban kesecek ve kurban eti tüketecek kişilerin; Kurbanlıkların seçimi, kesimi ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususları, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konularında alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir.

Son yıllarda iyi bir kamuoyu oluşmasına ve olumlu gelişmeler yaşanmasına karşılık, kurban kesim şartları, hayvan refahı, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından hala önemli riskler yaşanmaktadır. Bakanlık bu yıl “HaySag” mobil uygulaması ve “” web sitesi uygulaması ile kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanmasına büyük katkı sağlamıştır. Hayvanın kulak küpesi barkodu okutularak yada küpe numarası girilerek bu bilgilere ulaşılabilmesi söz konusudur. Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.”

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.