Vergi ve kar marjı arttı

Vergi ve kar marjı arttı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, 3 yılık dönemde benzinin varil fiyatının arttığını ve maliyenin vergiyi, bayilerinde kar marjını 2 kat artırdığını söyledi.

Mustafa Dinç, 3 yıllık dönem dikkate alındığında benzinin varilinin 40-50 dolardan, 90 dolara çıktığını belirterek, ''Bu açıdan bakıldığında artışlar normal gibi gözüküyor fakat burada hem Maliye vergileri artırdı hem de dağıtıcı firmalar ve bayiler kar marjlarını 2 kat artırdı'' dedi. 
Dinç yaptığı açıklamada, akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan oktan kurşunsuz benzinlerin satış fiyatının litrede 4-6 kuruş artırılmasını olumlu karşılamadıklarını, bu artışın tüketicinin cebine yansıyacağını belirtti. 
Son 3 yıllık dönem dikkate alındığında benzinin varilinin 40-50 dolardan 90 dolara çıktığını anımsatan Dinç, ''Bu açıdan bakıldığında artışlar normal gibi gözüküyor fakat burada hem Maliye vergileri artırdı hem de dağıtıcı firmalar ve bayiler kar marjlarını 2 kat artırdı'' dedi. 
''VERGİDEN VERGİ UYGULAMASI KALDIRILIRSA 33 KURUŞ İNDİRİM OLABİLİR''- 
Dinç, bu nedenle devletin de aldığı vergileri artırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 
''Devlet dünyanın hiçbir yerinde olmayan uygulamayla akaryakıta önce ÖTV koydu, daha sonra bunun üzerine KDV ekledi. Hiçbir yerde verginin vergisi olmaz. Yani 2 liraya yakın ÖTV uygulanıyor. Akaryakıtta ÖTV'nin de KDV'si alınıyor. Küçük bir hesap yapıldığında ÖTV'nin üzerine koyulan KDV ile ÖTV'nin KDV'si 33 kuruş yapıyor. Bunun düzeltilmesi lazım. Devlet bunu düzelttiği takdirde akaryakıtta 33 kuruşluk bir indirim olacak.'' 
Tüm sektörlerin temel hammaddesi konumunda olan akaryakıtın birçok sektörde kullanıldığını anlatan Dinç, akaryakıta yapılan zamların zincirleme reaksiyona neden olduğunu, 1-2 kuruşluk zammın birçok üründe 3-5 kuruşluk zamma neden olduğunu bildirdi. 
Dinç, devletin vergileri bu tip zorunlu ihtiyaç maddeleri yerine kazançtan alma yoluna gitmesi gerektiğini dile getirerek, ''Devletin daha adaletli vergi sistemi kurması gerekiyor. Şu andaki vergi sistemi de fakirin üzerine yığılmış durumda. Rafineri çıkışı 55-60 kuruştan başlayan akaryakıt fiyatları pompada 4 liraya çıkıyor. Bu mantıksızlığın çözülmesi gerekiyor'' diye konuştu. 
''VATANDAŞ TÜKETİMDEN GELEN GÜCÜNÜ KULLANMALI''
Dağıtıcı firmaların, akaryakıt alan müşterileri için uyguladığı ''sadakat kartları'' olduğunu, bu kartlara sahip olanlara yüzde 7-8 oranında indirimler yapıldığını ifade eden Dinç, şöyle devam etti: 
''Bu; 'kartlara yapılan indirimleri normal vatandaşın sırtından çıkarıyorlar' demek. Devlet akaryakıtta promosyonu iptal etti ama önemli olan sadakat kartlarının da kaldırılması. Tüm şirketlerin bu uygulamaları var. Sözde 'Rekabet var' deniliyor ama pompalar arasında sadece 1-2 kuruş fark görülüyor. Bu da kandırmak için, aslında rekabet yok. Burada vatandaşın yapacağı en doğru şey organize olarak tüketimi kısmak. Firmalar serbest piyasa koşullarında zam yapıyor ama vatandaş da tüketimden gelen gücünü kullanması gerekir. Özellikle kış şartlarında toplu taşıma yönelinmesi benzin tüketimini azaltacak. Tüketimi kısmak en güzel çözüm. Bu yapıldığında fiyatların da düşmesi kaçınılmaz olacak.''
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.