Karpuzlar tarlada yandı!

Karpuzlar tarlada yandı!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, karpuzun turfanda döneminde kilosunun 100 lirayı bulduğunu, ancak şimdi tarlada kalan karpuzların alıcı bulamaması nedeniyle yandığını söyledi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, karpuzun turfanda döneminde kilosunun 100 lirayı bulduğunu, ancak şimdi tarlada kalan karpuzların alıcı bulamaması nedeniyle yandığını belirtti. Üretici, maliyeti 5 lira olan karpuzu 1 liraya satarken, tüccarlar karpuzu pazarda 10-15 liraya satıyor. Planlama eksikliği ve destek yetersizliği nedeniyle hem üretici hem de tüketici mağdur olurken, dar gelirli vatandaşlar karpuza erişemiyor. Gürer, karpuzun turfanda olduğu dönemde dilimle satıldığını ancak şimdi ise tarlada kaldığını belirterek, "Karpuz turfanda olarak çıktığı dönemde dilimle satılıyordu. Kilosu 100 lirayı bulmuştu, vatandaş karpuza erişemiyordu. Şimdi karpuzda normal hasat dönemi geldi; bu sefer de karpuz tarlada kaldı. Çünkü şu anda karpuz, tüccar tarafından 1 lira ile 3 lira arasında alınıyor ama gittiği yerde de 10 lira ile 15 lira arasında satılıyor. Çoğu vatandaşın karpuz yiyemediği dönemde olan tarlada kalan karpuza ve üreticiye oluyor" dedi.

KİLOSUNUN MALİYETİ 5 LİRA

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretici Selami Demir'e üretim maliyetinin ne kadar olduğunu sordu. Demir, "Şimdi bu karpuzun kilogram maliyeti 5 lira. Bizim burada 500 dönüm karpuzumuz var, 300 dönüm domatesimiz var, patatesimiz var ve kavunumuz var. Dolayısıyla biz şimdi karpuzda çok büyük zarar ettik. Yani biz bunu 5 liraya ürettik, 1 liradan satıyoruz. Onu da tüccar gelip alırsa... Bizim eski arkadaşlar var, sağ olsunlar, onlar da gelip 1 liradan alıyorlar. Çünkü piyasada satılmıyor. Belki onlar da götürüp 2 liraya, 2,5 liraya satıyorlar. Ama ne hikmetse vatandaş yine bunu 6 liradan 10 liradan, belki de büyük şehirlerde daha pahalıya alıyor" dedi. Tarım politikalarındaki plansızlıklara dikkat çeken Gürer, "Şimdi karpuzun girmediği çok ev var. Aslında bir planlama olsa Tarım Kredi Kooperatifi eliyle bu karpuzlar alınsa, hem üretici mağdur edilmez hem de vatandaş ucuza karpuz yiyebilse. Böyle bir planlama yok çünkü. Türkiye'de ürün bol oldu mu değer bulmuyor, ürünü az oldu mu da bu kez fiyatlar artıyor. Türkiye genelinde 4 milyon tona yakın karpuz üretiliyor. Karpuz, kavun tarlada kalıyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Gübre fiyatı artıyor, ilaç fiyatı artıyor, mazot fiyatı artıyor, nakliye artıyor ve bunlarla birlikte işçiliği de kattığımız zaman üretilen ürünün fiyatı artıyor ama ürün, geçen yılın altındaki fiyatla satılıyor ve böylece milli servet de çöp oluyor. Esasında bu, tarımdaki planlamanın eksikliğini gösteriyor."

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.