Vatandaş poşet tepkisinde haklı

Vatandaş poşet tepkisinde haklı

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Naylon poşet, ürün olarak satılıyorsa üzerinde barkod etiketi olur fakat reklam olmaz. Vatandaşın bu konudaki tepkisi doğru” dedi

Özellikle son bir iki gündür çok konuşulan “parayla naylon poşet satışını” değerlendiren Milli gelire katkı sağlama ve çevreyi koruma adına TBMM'de görüşülen ve oy birliği ile kabul edilen “Naylon Poşet Yasası” yürürlüğe girdi. Yasa, yürürlüğe girdiği günden bu yana ise tartışmalar eksik olmadı. Ülkenin ve sosyal medyanın neredeyse tek gündemi “Naylon poşet” oldu. Artık marketlerde naylon poşetin tanesi 25 kuruşa satılmaya başlandı. Vatandaşlar, poşete para ödememek için alternatifler üretti. Kimi vatandaş el arabası ile alışverişini yaparken kimileri de yanlarında götürdüğü poşet ve çuvallara aldıkları ürünleri koydu. Naylon poşet kullanımı, bir günde yüzde 70 oranında azaldı. Ayrıca vatandaşın büyük bir kısmı da 25 kuruşa satın aldıkları poşetlerin üzerinde firmaların reklamlarının bulunmasına sert tepki gösterdi. Yine vatandaşlar, poşetlerin dayanıksız ve kalitesiz olduğunu, söyleyerek “Para veriyorsam, poşet de kaliteli olmalı” diye serzenişte bulundu. Bazı esnaflar ise dükkânının camına “Bu iş yerine poşetle girilemez” sayısı astı. Bu tarz yazılar da vatandaşın gerilmesine sebebiyet verdi.

BU TARZ KARARLAR HIZLI UYGULANMALIDIR

Naylon Poşet Yasası'nı doğru bulan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, hem çevre hem de sağlık açısından alınan kararın ilerleyen günlerde çok olumlu gelişmeleri de beraberinde getireceğini ifade etti. Başkan Dinç, “Naylon poşetlerin, gıda maddesi ile teması çok sakıncalı. Böyle bir durumda insanın yediklerinden dolayı vücudunda plastik materyallere rastlanıyor” diye konuştu. Ayrıca naylon poşetlerih ciddi bir ekonomik kaybı da beraberinde getirdiğini aktaran Dinç, şunları kaydetti: “Genellikle bu tip uygulamalarda hızlı geçişler daha çok işe yarıyor. Aynısı sigara meselesinde de olmuştu. Bu tarz uygulamalar, yavaş yavaş gerçekleştirilirse sıkıntılar daha fazla olur.”

“POŞET İLE GİRİLEMEZ” İBARESİ ÇOK YANLIŞ

“Poşet, ürün olarak satılıyorsa üzerinde barkod etiketi olur fakat reklamı olamaz. Vatandaşın bu konudaki tepkisi doğru” diyen Dinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vatandaşın bu konudaki tepkisine sosyal medyadan şahit olduk. Poşetin kaliteli ve dayanıklı olmasını isteyen vatandaş bir de parası ile alıyorsam firma reklamı olmamalı diyor. Haklılar. Ayrıca bu kanun ile bir kaynak oluşturulmak isteniyor. Bu kanun, vatandaşa çok iyi anlatılmalı. Vatandaş, sonuç itibari ile cebinden çıkana bakar. Bir de işletmesinin camına 'Bu iş yerine poşet ile girilemez' yazanlar var. Bu da doğru bir yaklaşım değil. Böyle bir yasak olamaz. Şart koşan işletmeler varsa hemen ilgili yerlere şikayet edilmelidir.”

9-2mustafa-dinc-(1)_880x440.jpg

GEREKÇE SUNULARAK POŞET İADE EDİLEBİLİR

Poşet yasasından sonra "Bu poşetten memnun kalmadım" diyerek markete poşeti iade etmek isteyen vatandaşların sayısının da hayli fazla olduğunun altını çizen Dinç, bir ürünün para ile satılması durumunda tüketiciye fayda sağlamıyorsa o ürünün iade hakkının bulunduğunu da hatırlattı. Tüketici Yasası'nda böyle bir gerçeğin varlığına da işaret eden Dinç, “Fakat iade etmenin de bir üslubu var. 'Ben, bu poşeti beğenmedim, iade ediyorum' denilemez. İade için vatandaş tarafından mutlak suretle bir gerekçe ileri sürülmelidir. Vatandaş, 'Bu poşet ince, içindekileri taşımıyor' gerekçelerini söyleyebilir. Bir de vatandaşın alışkanlıkları var. Yıllardır poşete para ödemeyen vatandaşların bu alışkanlıklarını kısa sürede unutması kolay olmaz. Geleceğimizi tehdit eden naylon poşetler ile ilgili bu yasanın desteklenmesini arzu ediyorum” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum