Vatandaş korkuyor

Vatandaş korkuyor

Konya'da son dönemde içkili mekanlarda yaşanan ölümlü ve yaralamalı olaylarda ciddi bir artış yaşanıyor. Vatandaşlar olaylar karşısında tedirgin olurken, emniyet de önlemlerini artırıyor.

Konya'nın hızla büyümesiyle birlikte içkili mekanlar şehir merkezinde kalmaya başladı. Konya'nın dışına yapılan yapılan bu içkili mekanlar şehrin gelişmesiyle birlikte evlerin arasında kaldı.  Birahane sayılarındaki artış da  vatandaşları tedirgin ederken, emniyet ise denetimlerini artırma yoluna gidiyor. Özellikle camii ve okul yakınlarında bile içkili mekanlar vatandaşı ciddi şekilde rahatsız ediyor. Yetkililer, Konya'da yaklaşık 25 adet içkili mekanın bulunduğunu söylüyor.  İçkili mekanlarda artan ölümlü ve yaralamalı olaylar ise şehrin huzurunu kaçırıyor. Konya'da en son 16 Ocak tarihinde bir birahane otoparkında silahlı çatışma meydana geldi. Selçuklu ilçesi Horozluhan Mahallesi'nde yaşanan silahlı çatışmada, bir kişi ağır yaralandı. Buradaki birahane otoparkında 5 yıldır çalışan M.S.'ye, plakası ve sürücüsü tespit edilemeyen gri renkli bir otomobilden ateş açıldı. Sol karın boşluğu ve sol bacağından yaralanan M.S., çevredekiler tarafından bir otomobile bindirilerek yakınlardaki özel hastaneye götürüldü. Ayrıca olay yerinde 3 adet boş kovan bulundu.

HESAP ÖDEMEME PAHALIYA MAL OLDU

Yaşanan son olaydan yaklaşık on gün önce de hesap vermeme yüzünden çıktığı iddia edilen silahların konuştuğu kavgada 1 kişi öldü 2 kişi de yaralandı. Saldırıda yaralanan birahane garsonu Recep S, pompalı tüfekle ateş açarak vurduğu Muhammet Emin Işık’ın yanından götürülürken cesede bakarak, "Sen daha ölmedin mi" demesi de dikkat çekti. Olay, Nalçacı Caddesi’ndeki bir birahanede meydana geldi. 28 yaşındaki İbrahim S., 22 yaşındaki Ali S., Muhammet U. ve Muhammet Emin Işık adlı arkadaşlar alkol aldıktan sonra, iddiaya göre bin 60 lira tutarındaki hesabı ödemeden birahaneden ayrıldı. Çalışanların durumu fark etmesinin ardından, birahane çıkışında tam bir çatışma meydana geldi. Silahların çekildiği olay 1 kişinin ölümü ile sonuçlandı.

ŞEHRİN DIŞINA TAŞINMALI

Şehir planlaması kapsamında içkili eğlence mekanlarının yerleşim yerlerinden uzak bir yere yapılması gerektiğini ifade eden Sosyolog Özgür Sarı, "İçkili eğlence mekanları şehir içinde, yani yerleşim merkezlerinin içerisinde kalmaya başladı. Şehir planlamasında standart bu değildir. Avrupa'nın bir çok ülkesinde, eğlence mekanları şehrin uzak noktalarında kalıyor. Normal olan da budur. Ancak Konya gibi muhafazakarlığıyla övünülen bir şehirde, caminin hemen yanında birahaneler bulunmakta. Bu yanlış bir şey. Böyle mekanların yerleşim alanlarının içerisinde kalması uygun değil. İçkili mekanlarda olayların yaşanması muhtemel olduğu için, son günlerde buralarda çok sayıda olay yaşandı" diye konuştu.

KAMU YATIRIMI GİTSİN

Şehir merkezinde kalan birahanelerin taşınması için o yerlere bir kamu yatırımının gitmesi gerektiğini ifade den Konya Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, "Konuyla ilgili vatandaşların rahatsızlığını bizler de biliyoruz. Ancak sonuçta bu mekanlara verilmiş haklar var. Her şeyden önce ruhsatları var. Dolayısıyla belediye bile olsa kolay kolay o mekanları başka yere taşımakta zorluk çekiyor. Bu sıkıntı kamu yararı kanunu ile çözülebilir. Kamunun, yani belediyenin oraya bir kamu yatırımı yapması gerekir. Ancak bu şekilde, o mekanların yerleri değiştirilebilir. Yoksa, birahanelerin yakınında yaşanan vatandaşların şikayetleri ile bu sorun çözülmez" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR DA ŞİKAYETÇİ

Nalçacı Caddesi'nde bulunan bir birahanenin yakınında evi bulunan bir vatandaş şikayetini şöyle dile getirdi: "Yerleşim alanlarının yoğun olarak bulunduğu yerlerde böyle gürültülü mekanların işletilmesini istemiyoruz. Mahalleli olarak şikayetçiyiz. Geceleri sesten büyük bir rahatsızlık duyuyoruz. Bunun yanında haftada en az bir kez burada olay oluyor. Silah sesleri duyuyoruz. Çocuklarımızın bu olayları görmesini veya duymasını istemiyoruz. Çoğu kez belediyeye şikayetlerimizi dile getirdik. Fakat onlar da ruhsatlı mekanlar olduğu için bir şey yapamadıklarını söylüyor." Yetkililerden aldığımız bilgiye göre ise, Selçuklu Belediyesi önümüzdeki günlerde bu mekanların taşınması için bir çalışma başlatacak.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum