Uzlaşma Komisyonu’nda Parti İçi Fikir Ayrılığı Masaya Yatırıldı

Uzlaşma Komisyonu’nda Parti İçi Fikir Ayrılığı Masaya Yatırıldı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, CHP’li üyeler arasında yaşanan fikir ayrılığının tartışmaya dönüşmesi üzerine, bugünkü toplantısını, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yaptı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, CHP’li üyeler arasında yaşanan fikir ayrılığının tartışmaya dönüşmesi üzerine, bugünkü toplantısını, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yaptı. Toplantıda, CHP'li üyelerin farklı görüş bildirmesi sonucu yaşanan sıkıntı masaya yatırıldı. Bundan sonra komisyon toplantılarına katılan üyeler, gerekli hallerde, varılacak uzlaşı hakkında, orada bulunmayan diğer parti üyelerini de bilgilendirecek. Bu yolu izleyen üyenin komisyonda belirttiği görüş partiyi bağlayacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yaptığı toplantı sona erdi. Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP’li Süheyl Batum, “Bir kriz yoktu. Tabi ki farklı görüşler olabilir. Bugün anlaştık.” dedi. Batum, toplantıya bir partiyi temsil eden üç milletvekilinden hangisi gelirse gelsin, müzakerelerde parti görüşünden uzak bir noktaya gelinmesi halinde, orada bulunmayan diğer milletvekillerini arayarak, durumu bildirip ‘uzlaşalım mı’ diye soracağını kaydetti. Bu yol izlendikten sonra belirtilen görüşlerin, tüm partiyi bağlayacağını ifade etti. Batum, bir gazetecinin, “Atilla Kart ile aranızdaki buzları erittiniz mi?” şeklindeki sorusu üzerine, “Buzlar mı vardı? Bilmiyorum, yoktu bence. İnşallah yoktur. Sorun kendisine, varsa böyle bir buz, o zaman yine konuşuruz.” dedi.

AK PARTİLİ ŞENTOP: KARŞIMIZDA BATUM, TÜRMEN VE KART İSTEMİYORUZ, KARŞIMIZDA TEK BİR GÖRÜŞ İSTİYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, toplantıda ‘krizin’ aşıldığını belirtti. Temel problemin, CHP’li üyelerin ortak bir parti görüşünde birleşememesi olduğunu söyleyen Şentop, “Komisyon, şahıslar üzerine değil, partiler üzerine kurulu. Her partinin bir tek görüşü olmalı. Partiler bir sorun yaşıyorsa, kendi içinde konuşsunlar, buraya bir tek görüş getirsinler. Bir görüş açıklanıyor, partinin görüşü diye itibar ediyoruz; ertesi gün başka bir arkadaş geliyor, bu değil, partinin görüşü budur, diyor. O açıdan bir ölçüde aşıldı. Bir sorun varsa onu kendi aralarında tartışacaklar, komisyona bir görüş getirecekler. Bunun dışında mutabık kalınan maddelerin, 59 maddenin yeniden müzakeresi mümkün müdür? Mümkündür, bunu, bu çalışmaların en sonunda yapacağız. 'Ben iki gün toplantıya katılmadım, geçen gün böyle bir şey görüşmüşsünüz, aklıma geldi, şimdi de bunu tartışalım diyerek' gündem belirlenmez.” şeklinde konuştu.

Sorunun çözülüp çözülmediğinin uygulamada görüleceğini aktaran Şentop, “Kağıt üzerinde olan bu bahsettiğim hususlar aslında daha önce de bildiğimiz hususlardı. CHP’li arkadaşlar buna riayet etmiyor ya da edemiyorlardı. Biraz gayret gösterirlerse, kendilerini toparlarsa, bu hususlara dikkat gösterirlerse… Karşımızda Süheyl Batum, Atilla Kart, Rıza Türmen istemiyoruz. Karşımızda CHP istiyoruz, tek bir görüş istiyoruz.” dedi.

“Partinin komisyon üyeleri arasında mutabakat sağlanamaz ise ne olacak?” sorusu üzerine Şentop, “Olmazsa, böyle bir üslup toplantısını tekrar yapacağız. Veya Sayın Meclis Başkanımızdan bu problemleri çıkartan arkadaşların sayın genel başkanına giderek, kendisinden Süheyl Bey’in dünkü toplantıda önerdiği gibi, yazılı olarak belki de noterden, bu partiyi kim temsil ediyor sayın genel başkan, deyip bu partiyi şu arkadaş temsil ediyor, siz ona inanmayın buna inanın ya da üçü birden temsil ediyor, üçlü imza ile temsil edebilir… Neyse yani… Bunu söylesin, biz de bilelim ki muhatabımız kimdir?” şeklinde konuştu.

BDP’Lİ YILDIZ: BİR PARTİDEN MİLLETVEKİLİ TOPLANTIYA KATILDIĞINDA, O GÖRÜŞ PARTİYİ BAĞLAYACAK

Toplantıya katılan BDP’li üye Bengi Yıldız ise yeşil yazılan maddenin, bir komisyon üyesinin itirazı ile tekrar görüşülmeyeceğini söyledi. Yıldız, “Tekrar o maddeyi görüşmek için komisyonun o günkü toplantısında bir kararlaşma olması lazım, biz tekrar bu maddeyi ele alabiliriz şeklinde. Yoksa sadece bir arkadaşın, 'benim yokluğumda bu madde görüşülmüş, bu maddeyi tekrar görüşelim, kabul etmiyorum' gibi bir yaklaşım olmayacak. Komisyon üyesi arkadaşın görüşü, partinin görüşü olarak kabul edilecek.“ ifadesini kullandı. Yıldız, komisyonda yapılacak görüşmeler ve alınacak kararların parti genel merkezi bunu değiştirmediği sürece partinin kararı olarak kalmaya devam edeceğini aktardı. Bu kararın daha önce de mevcut olduğunu dile getiren Yıldız, "Bir partiden bir milletvekili toplantıya katıldığı zaman o görüş partiyi bağlayacak, parti adına konuşmuş olacak." ifadesini kullandı.




CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.