Üretime dönmeliyiz!

Üretime dönmeliyiz!

1976 yılında kurulan TÜMOSAN 40 yıl sonra Konya’dan Kenya’ya traktör ihraç etti. TÜMOSAN’ın başında bulunmuş isimlerden Ziyattin Tokar, “2002’den bu yana üretime dönük bir politika yok ‘Devlet üretim yapmaz’ deniliyor o zaman devlet neden konut yapıyor?”

Türk Motor Sanayi ve Ticaret AŞ (TÜMOSAN), Kenya Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı için ürettiği traktör ve bağlı ekipmanları teslim etti. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) “Kenya Cumhuriyeti Tarım Bakanlığına Hibe Edilmek Üzere Traktör Alımı” ihalesini kazanan TÜMOSAN, ürettiği traktör ve bağlı ekipmanlarının teslimini gerçekleştirdi.  Teslim törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan, Kenya Devlet Yöneticileri, TİKA Yönetimi, Albayrak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak ve TÜMOSAN Genel Müdür Yardımcısı Serhun Olgun katılmıştı. 1976 yılında Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde temelini attığı ve hayata geçirdiği TÜMOSAN’ın ürettiği traktörler 2016 yılında yani 40 yıl sonra Kenyalı çiftçilere teslim edildi.

KONYA’DAN KENYA’YA MANŞETİ

Ulusal yayın yapan Milli Gazete, Kenya’ya teslim edilen traktörlere eleştirel bir bakış açısı ile yaklaştı. Gazete, 1976’da kurulan TÜMOSAN’ı örnek göstererek ağır sanayi yatırımlarının yapılmamasını eleştirdi. Dün yayınlanan haberde: “40 yıldır taş taş üzerine konulamadı. Üretim ve istihdam sağlayan fabrikaların tamamı ise özelleştirme adı altında haraç mezat satıldı. İktidar koltuğuna oturanların ağzından özelleştirme lafı eksik olmuyor. Artık satmak için de yapmak gerekiyor. Çünkü satılacak en küçük bir tesis dahi bırakılmadı.  Geçtiğimiz gün Kenya’ya cumhurbaşkanlığının hediyesi olarak götürülen traktörlerin üretim yeri ise Erbakan’ın kurduğu TÜMOSAN’dı. 2002’den bu yana üretim ekonomisine dönük bir politika yok. Milli araba yapacak bir babayiğit bile bulamadılar.” ifadelerine yer verildi.

ERBAKAN HOCA’NIN İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜ

90’lı yıllarda TÜMOSAN’ın başında bulunan isim olan Ziyattin Tokar’da haberdeki açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “TÜMOSAN Türkiye’nin bir cente muhtaç olduğu dönemlerde Erbakan Hoca’nın emeği ve inancı sayesinde kuruldu. Milliyetçi Cephe Hükümeti zamanında Erbakan Hoca Ağır Sanayi Hamlesi’ni başlattı. Ben buna kaynak bulurum dedi ve buldu. Kimse Erbakan’ın bu işin altından kalkacağına ihtimal vermiyordu. Hoca, TÜMOSAN’ı 23 Haziran 1976’da kurdu. Erbakan Hoca TÜMOSAN’la birlikte TEMSAN ve TAKSAN’ı da kurdu. TÜMOSAN önce Konya’yı sonra tüm Türkiye’ye değer kattı” dedi. Ne yazık ki SHP ve DYP Hükümeti Sanayi Bakanı Tahir Köse, ‘Neden üretime başladın’ diye beni görevden aldı. Fakat yaptığımız anlaşmalardan ötürü fabrikayı kapatamadılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kenya’ya TÜMOSAN’ın ürettiği motorları götürdü. Bu Erbakan Hoca’nın ne kadar ileri görüşlü olduğunu ortaya koyuyor. Lider 20-30 yıl sonrasını görendir. ‘Devlet üretim yapmaz’ deniliyor o zaman devlet neden konut yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİMDE STRATEJİK HAMLELER GEREKİYOR

Türkiye’nin sanayi politikasını değerlendiren Ziyattin Tokar, “Ülke de 2002’den bu yana üretim yapılmıyor. Üretim ekonomisine dönük bir politika yok. Senelerdir milli araba yapacak bir babayiğit bile bulamadılar. Eğer stratejik bir üretim yapacaksanız önce alt yapıyı oluşturmanız lazım. Yani sanayi alt yapısını düzenleyecek kanunlar çıkarmanız lazım. Ancak son dönemde dişe dokunur bir düzenleme yapılmadı. Ayrıca Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın uluslararası sanayiye hâkim bir danışmanı bulunmuyor. TÜMOSAN’a gelince, TÜMOSAN zaten dünyanın her yerine satış yapıyor. Mesele sanayi de daha stratejik adımlar atmak. Mesela bir örnek vereyim: AB’nin emriyle arabalardaki emisyon oranları değişti. Bu değişiklik yapıldığı günden beri Türkiye’de benzinli motor üretilemiyor. Murat 124’den 131’e geçildiği dönemde Erbakan Hoca yasada yaptığı düzenleme ile 124 modelinin en az 10 yıllık yedek parçasının temin edilmesini sağlamıştı. Ancak bugün, sanayisi güçlü bir Türkiye için atılan veya atılacak bir adım göremiyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum