Üretim için çiftçiye destek verin

Üretim için çiftçiye destek verin

1 Temmuz itibarıyla elektriğe yaptığı yüzde 15 zam ile ilgili konuşan Ahmet Bestil, “Gübre zamlandı, az attık. Ama elektrikte böyle bir şans yok. Daha önce söyledik, çiftçiye elektrik desteği de verilmesi lazım” dedi

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil yağışlar, ekinin durumu ve yeni zamlar ile ilgili Merhaba Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Fiyatlar düşük olduğu için çiftçinin pancar yerine başka ürünlere yöneldiğini ifade eden Bestil, “Pancarda 23 kuruş fiyat aldık. Bu da kazandıracak bir fiyat değil. Çiftçi bu yüzden mısır, ayçiçeği gibi başka ürünlere yönleniyor.  Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi çiftçi kuruluşu olduğu için Konya’da çok sıkıntı olmuyor ama, diğer şehirlerde özelleştirilen fabrikalar nedeniyle sıkıntı artıyor. Özel firmalar çiftçiyi düşünmez. 3,5 milyon ton Konya Şeker’in işleme hakkı var. Kotalarda bir düşüş yok. Pancar üreticisinin karı az olsa da mecburiyetten, ipotek karşılığı ekiyor çiftçi. Alacağının karşılığı gübre, yağmurlama, damlama alıyor. Dışarıdan almaya çalışsa zorlanacak, uğraşacak, ama bunları kooperatiften alırım diyor. aldığı gübre ile mesela mısırdan, ayçiçeğinden, kanoladan kazanırım diyor çiftçi. Çok da pancardan kazanıldığı için dikilmiyor. Mazot destekleri düşük” dedi.

4-2ahmet-bestil-(5).jpg

ZAMLAR KAZANÇTAN GİDECEK

Son gelen elektrik zammı ile igili de konuşan Bestil, şu ifadelere yer verdi: “Gelen zamlar kazancımızdan gidecek. Mevbur elektrik kullanıyoruz. az kullanalım, tasarruf yapalım deme gibi bir şansımız yok. Geçenlerde bir hafta bir yağmur yağdı sulamayı kapattık. Onun dışında yağmurlama hiç durmadan çalışıyor. Bunun bedeli ödenecek. Gübre, mazot da pahalı ama elektrik fiyatları çok yüksek. elektriğin yanında diğer giderler düşük kalıyor. Gübre zamlandı, az attık ama elektrikte böyle bir şans yok. Daha önce defalarca dile getirdik. Çiftçiye elektrik desteği de verilmesi lazım.” Yağışların çiftçiye kar olarak döndüğünü söyleyen Bestil, 10 gün yağış oldu ise bu yağışlar çiftçiye 10 bin lira olarak döndü diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

KOTA FAZLASI ŞEHİR DIŞINA

Yurdun bazı bölgelerinde üretim azlığı nedeniyle Konya Ovasından pancar talebi olduğunu ifade eden Bestil, şöyle konuştu: “Adapazarı gibi bölgelerde pancar üretimi azaldığı için Konya ovasından pancar talebi oluyor. Buradan pancar satın alarak kotalarını dolduruyorlar. Burada normal kotamızı 23 kuruşa veriyoruz, kota fazlası ise 16 kuruştan alınıyor. Adaparı’ndan gelenler Konya’da kota fazlası pancarı 28 kuruştan almak üzere bazı köylerde anlaşma yapmışlar.”

HÂLİD ŞEN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum