Üreticiler üzgün tüketici memnun

Üreticiler üzgün tüketici memnun

Irak’ta yaşanan gelişmelerden dolayı ihracatın azalması yumurta üreticilerini olumsuz etkiledi. Irak'a ihraçat durunca yumurtanın fiyatında düşüş yaşanıyor.

Irak’ta yaşanan gelişmelerden dolayı ihracatın azalması yumurta üreticilerini olumsuz etkiledi. Irak'a ihraçat durunca yumurtanın fiyatında düşüş yaşanıyor.

Türkiye'nin Almanya’dan sonra en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak’ta son yaşanan gelişmeler Konyalı ihracatçıları da olumsuz etkiledi. Konya için önemli bir pazar olan Irak’a 2013 yılında 236 milyon 538 bin dolarla Konya’nın ihracatında ilk sırada yer alırken, bu yılın ilk 5 ayında da 102 milyon 795 bin dolar ihracat gerçekleşti. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in bölgede terör estirmesi başta yumurta sektörünü olumsuz etkiledi. IŞİD’in yolları kesmesinden dolayı TIR’lar Bağdat, Musul ve Necef gibi bölgelere ulaşamıyor. Bundan dolayı yumurta siparişleri her geçen gün düşüyor.  Irak pazarı yumurta ihracatı için adeta can simidi olmuştu.
YUMURTA ÜRETİCİLERİ TEDİRGİN  
Türkiye, geçen yıl yaptığı 626 milyon 913 bin dolarlık beyaz et ihracatının 440 milyon 330 bin dolarlık kısmı ile 406 milyon 711 bin dolarlık yumurta ihracatının 372 milyon 767 bin dolarlık bölümü Irak'a gerçekleşti. Türkiye'den Irak'a geçen yıl 4 milyar 141 milyon 51 bin 602 adet, bu yıl 1 Ocak-15 Haziran tarihlerinde ise 2 milyar 88 milyon 184 bin 716 adet yumurta ihraç edildi. Yumurta üreticileri, Irak'taki gelişmelerin sektörde endişeyle izlendiğini söyledi. Üreticiler, güvenlik endişesinden dolayı yumurta sevkiyatını gerçekleştiremediklerini belirtti. Yumurta satıcıları ise yumurtaların elde kalmasından dolayı fiyatının düştüğünü, bu düşüşün en çok halka yarar sağladığını ifade etti. Şengül Yumurta Sahibi Mustafa Şengül, “Yumurta üreticileri oldukça zarar gördü. Irak’a ihracatlar yapılamadı. Özelikle Konya, yumurta üretiminde çok büyük ihracatlar yapmıştı. Eğer bu Irak’taki kriz yaşanmasaydı şuanda kolisi 8 liraya satılan yumurta 12 liraya satılırdı. Bu işten en çok halk fayda gördü ama Konya ekonomisi düşünüldüğünde bu durum olumsuzluklara yol açabilir. Çünkü; fabrikalarda yüzlerce işçi çalışıyor. İnşallah bölgede istikrar sağlanarak ihracatlar gerçekleşir” dedi.
İHRACAT KESİLDİ FİYATLAR DÜŞTÜ
Ramazan’ın yumurta fiyatlarını çok fazla etkilemediğini kaydeden Şengül, Ramazan’ın ilk haftasında yumurta satışlarının yoğun gerçekleştiğini, ortalarında ise durgunlaştığını ifade etti. Ramazan’da yumurta tüketiminin çok fazla olduğunu dile getiren Şengül, “Yumurtaya olan ilgi fazla olduğu için bazı fırsatçılar zam yapmaya kalktı ama arz talepten dolayı tekrar düştü. Fiyatların düşmesinde Irak’taki gelişmeler etkili oldu. Yumurtalar elde kalınca fiyatının düşmesi kaçınılmaz oldu. Yumurtaya artık zam gelmez. Yumurta fiyatları ise şu şekilde: Small 4, medium 6, large 7, çift sarılı ise 9 lira.” diye konuştu.
KONYA'DA YUMURTA UCUZ
Ramazan alışverişine başladığını dile getiren İsmail Demircioğlu ise, yumurta fiyatlarını uygun bulduklarını söyledi. Geçen yıl Ramazan ayında yumurta fiyatlarının çok daha fazla olduğunu ifade eden Demircioğlu, “Konya’da yumurta üretimi fazla olduğu için diğer illere göre daha ucuz olduğunu düşünüyorum. İhracatında gerçekleşmemesi yumurta fiyatlarını düşürdü. Yumurtanın ömrü çok uzun olmadığı için stok yapılamıyor ve fiyatta indirime gidiliyor. Umarız fiyatlar yükselmez. Biz de Ramazan’ı çok daha rahat geçiririz. Sadece yumurtai çin değil. Birçok gıda ürürüne ultra zamlar gelmedi. Denetimlerin sıkı yapılması bunda etkili oldu” ifadelerini kullandı.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.