‘Üretici için  bu yıl zor geçecek’

‘Üretici için bu yıl zor geçecek’

Tarımsal üretimde çiftçiyi zor bir yılın beklediğini dile getiren Tarım Uzmanı Şaban Büyükeken, “Küçük ve orta ölçekli çiftçi tarlasına ve ahırına küstürülmemeli. Daha rasyonel tarımı ve çiftçiyi destekleme politikaları üretilmeli” dedi.

İç Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklık, tarımsal girdi ürünlerindeki artış çiftçinin belini bükmeye devam ediyor. Havaların ısınması ile birlikte tarım mesaisine başlayan çiftçilerin en büyük endişesi ise yaşanan kuraklığın devam etmesi Tarım Uzmanı Şaban Büyükeken, tarımsal üretimde çiftçiyi bir yılın beklediğine dikkat çekerek, çiftçilerin bu süreçte desteklenmesi gerektiğini söyledi.

uretici-3.jpg

BELİRSİZLİK ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK SORUNU

Bu yıl uygulanmaya başlanılacak yeni tarım uygulamalarındaki en büyük sorunun belirsizlik olduğunu kaydeden Büyükeken, “Çiftçinin ne ekeceğini ne kadara satacağını ve nerdeyse kime satacağını bilmediği bir yıldayız. Özellikle narenciye üreticisinin sıkıntıları çok büyük ve elzem. Bahçede kalan limon, portakal, mandalina. Mısırın fiyatının düşüklüğü, tarlada kalan fazla ekilmiş şekerpancarı. Yani hengâme ile biten bir 2023, Nasıl olacağı belli olmayan bir 2024’teyiz. Hayvancılıkta sütün oturmayan fiyatı, bir yandan durmayan ithalat politikası, etteki inişli çıkışlı fiyat. Küçük ve orta ölçekte hayvancılığı bırakan çiftçi ve işletmeler. Bazı tarım ürünlerinin tohum fiyatındaki uçukluk. Ve kısaca tereddütte bir çiftçi, tereddütte bir tarım. Bunun yanında çiftçinin kara gün dostu olan TMO ve Türkşeker’in daha aktif rol alıp, üretici ile daha koordineli tedarik yapmalı” dedi.

uretici-1-002.jpg

ÇİFTÇİLER TARLASIN VE AHIRINA KÜSTÜRÜLMESİN

“Tarımsal girdi maliyetleri düşürülmeden, çiftçi desteklenmeden, tarım desteklenmeden, hem üretemeyiz, tüketim ülkesi oluruz, hem enflasyon denen illetin önüne geçemeyiz” diyen Büyükeken, “Daha ivedi bir şekilde tarımı ve çiftçiyi destekleme politikaları yapılmalı.

Küçük ve orta ölçekli çiftçi tarlasına ve ahırına küstürülmemeli” çağrısında bulundu.

SAİT ÇELİK

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum