Üniversiteler Gelirleri Konusunda Daha Şeffaf Olacak

Üniversiteler Gelirleri Konusunda Daha Şeffaf Olacak

Kuzey Ren-Vestfalya’nın (KRV) siyasi gündemini meşgul eden yeni Yüksekokul Geleceği Kanunu eleştirilere rağmen bakanlar kurulundan geçirildi.

Kuzey Ren-Vestfalya’nın (KRV) siyasi gündemini meşgul eden yeni Yüksekokul Geleceği Kanunu eleştirilere rağmen bakanlar kurulundan geçirildi. İkinci aşamada yasa tasarısı mecliste tartışılacak. Yasaya özellikle üniversite rektörleri karşı çıkmış, hükümete özgür bilime müdahale suçlamasında bulunmuştu.

Yasa kapsamında Üniversite ve Bilim’den Sorumlu Eğitim Bakanlığı proje, araştırma ve diğer harcamalar dahil olmak üzere üniversite yönetiminden daha fazla şeffaflık bekliyor. Bugüne kadar sponsorlardan, firmalardan ve başka kaynaklardan elde ettikleri paraları nereye ve nasıl harcadıklarını belirtmek durumunda olmayan üniversiteler bu talebe ilk etapta sıcak bakmadı.

Özel sponsorların yanı sıra vergilerden de elde edinilen büyük bütçeler üniversitelerin asıl temel kaynağını oluşturuyor. Eğitim Bakanı Svenja Schulze (SPD) bu konuda yaptığı çıkış ile vergi ödeyen vatandaşın avukatlığını yapmak zorunda olduklarını dile getirdi ve yasaya başta karşı çıkan rektörler ile mutabakata vardıklarını ifade etti.

Yüksek Okul Geleceği Yasası ile parlamento ve üniversiteler arası işbirliğini artırmayı hedefleyen hükümet bundan sonra mecliste üniversiteler hakkında tartışmalar yürütebilecek. Bakan Schulze, "Mesela bazı konuları üniversitelerden meclis olarak talep edebilmemiz lazım. Daha fazla kız öğrenciyi, daha fazla kadın çalışanı veya bazı küçük bölümlerin finans gerekçeleri ile yok olmasını önlemek gibi konuları tartışabiliriz." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.