Üniversiteler, elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerjiden karşılıyor

Üniversiteler, elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerjiden karşılıyor

YÖK Başkanı Özvar, çevre dostu kampüsler oluşturulmasına yönelik çalışmaları kapsamında üniversitelerin kendi temiz enerjilerini üretmesini teşvik ettiklerini belirterek, bu yönde projeler üreten, çalışmalar yapan üniversiteleri kutladığını bildirdi.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, Erol Özvar, üniversitelerin eğitim, öğretim faaliyetlerinin yanı sıra stratejik alanlarda ihtiyaç duyulan birçok konuda ürettikleri projelerle ülkeye hizmet ettiğini belirterek, enerjinin de bu alanlardan biri olduğunu vurguladı.

Üniversitelerin bilime ve topluma katkısının yanı sıra çevreye ve yeşil vatana katkısını da çok önemsediklerini belirten Özvar, şunları kaydetti:

"Yenilenebilir, yerli ve milli enerji kaynaklarının kullanımını çok değerli buluyoruz. Kendi enerjimizi üretmek ve verimli kullanmak öncelik verdiğimiz konulardan biri. Sürdürülebilir, enerji verimli çevre dostu kampüsler oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında üniversitelerimizin kendi temiz enerjilerini üretmesini teşvik ediyor ve bu yönde projeler üreten, çalışmalar yapan üniversitelerimizi kutluyorum."

Üniversitelere enerji maliyetleri açısından tasarruf imkanı sağlıyor

Açıklamaya göre, Türkiye'de birçok üniversite güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek Türkiye'nin yıllık elektrik üretim miktarına çevre dostu temiz enerjiyle katılım sağlıyor.

Özellikle kampüs içerisinde bulunan arazilere, bina ve otopark alanlarının üzerine yerleştirilen güneş enerjisi sistemleriyle üniversiteler artık elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları çevre dostu olduğu kadar üniversitelere enerji maliyetleri açısından da tasarruf yapma imkanı tanıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi farklı kampüslerde çatı, otopark ve arazide olmak üzere 160 bin metrekare alana kurulan güneş enerjisi sistemleriyle yılda 25 milyon kilovat elektrik üretiyor. Üniversite bu rakamla ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 70'ini güneş enerjisinden karşılayarak, tasarruf yapıyor.

Harran Üniversitesi ise Osmanbey Yerleşkesinde araziye kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yıllık 9 gigawatt elektrik üretme kapasitesine ulaşarak, Tıp Fakültesi Hastanesinin enerji ihtiyacının tamamını üstleniyor.

Malatya'da İnönü Üniversitesi merkez kampüsünde, 2015'den bu yana 21 bin 177 güneş enerji paneliyle yıllık ortalama 8 milyon 700 bin kilovatsaat enerji üretimi yapan güneş enerjisi santrali, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli sağlık merkezlerinden, Turgut Özal Tıp Merkezinin elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi de 2024 Mart itibarıyla güneş enerjisiyle elektrik üretimine başladı. Üniversite binalarının çatılarına ve otopark alanlarının üzerine kurulan yıllık 2 milyon 100 bin kilovat elektrik üretmesi planlanan güneş enerji sistemleri sayesinde üniversitenin tüm elektrik ihtiyacının buradan giderilmesi planlanıyor.

Üniversitenin ihtiyaç duyduğu elektriğin yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyor

Bayburt Üniversitesi 20 bin metrekare alana kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yıllık ortalama 1 milyon 750 kilovat enerji üretimi yaparak üniversitenin ihtiyaç duyduğu elektriğin yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyor.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ayaslı Araştırma Merkezinin çatısına kurulan 50 kilovatsaat gücündeki güneş enerjisi sistemi, binanın ihtiyaç duyduğu enerjinin tamamını üretiyor. Üniversite ayrıca kampüsünde bulunan üç yurt binası üzerine kurulu güneş enerji sistemleriyle yıllık 986 bin 816 kilovat elektrik enerjisi üretiyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, hizmet binasının çatısında 900 metrekare alana kurulan 150 kilovat gücüne sahip güneş enerjisi sistemi yakın zamanda faaliyete geçti. Sisteminle yılda 270 megavat elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bu rakam üniversitenin elektrik ihtiyacının yüzde 30'undan fazlasının karşılanması anlamına geliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.