Un fiyatlarında artış

Un fiyatlarında artış

Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney, buğday fiyatında yaşanan artış nedeniyle un fiyatlarının çuvalda 3-7 TL arttığını söyledi.

Güney yaptığı açıklamada, buğdayda son günlerde yaşanan fiyat hareketliliğin un fiyatlarında da etkisini gösterdiğini belirtti.
Un fiyatlarının çuvalda 3-7 TL arasında arttığını kaydeden Güney, ''özellikle ithal buğday fiyatının artması un fiyatlarını etkiledi. Yerli buğdayın kilogramı 55-65 kuruş arasında değişirken, ithal buğdayın bize kilogram maliyeti 72 kuruşu buluyor'' diye konuştu.
Güney, özellikle TİP 650 olarak nitelendirilen ekmeklik unun ve daha çok baklava ile börek yapımında tercih edilen TİP 550 unun üretiminde ithal ve yerli buğdayı birlikte kullandıklarını ifade ederek, ''buğday fiyatındaki artış nedeniyle unun çuvalında 3-7 TL arasında artış yaşandı. Bir kilogram ithal buğdayın Mersin limanından bize maliyeti 72 kuruşu buluyor. İthal buğdayı unun kalitesini ve enerjisini yükseltmesi için yerli buğdayla birlikte kullanıyoruz'' dedi.
Ham maddede yaşanan artışın un fiyatlarını direkt etkilediğini dile getiren Güney, şunları kaydetti:
''Ekmeklik un olarak adlandırılan 50 kilogramlık TİP 650'nin fiyatı 43-45 TL'ye, baklava ve böreklik olarak nitelendirilen TİP 550'nin çuvalı 48-50 TL'ye ve genellikle bisküvi yapımında tercih edilen TİP 850'nin çuvalı ise 38-40 TL'ye kadar yükseldi. İki ay önce buğday stoklarındaki artışın yanı sıra piyasadaki durgunluk nedeniyle TİP 850'nin çuvalı 35 TL'ye kadar gerilemişti.''
UN ÜRETİCİSİ SIKINTIDA
Güney, 58 firmanın faaliyet gösterdiği Konya'da günlük un üretim kapasitesinin 6-6 bin 500 ton arasında olduğunu belirtti.
Undaki artışın ekmek fiyatlarına yansımadığını, hatta bazı fırınlarda fiyatların düştüğünü vurgulayan Güney, ancak diğer sektörlerde yaşanan olumsuz gelişmelerin un sektörünü de sıkıntıya soktuğunu bildirdi.
Ekmek satışlarında herhangi bir azalmanın söz konusu olmadığını anlatan Güney, krizin satışları düşürmediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Krizden önce stokunda bin torba un bulunduran işletmeler, krizle birlikte stokta yüz torba un bulundurmamaya başladı. Ancak ekmek üretiminde ve satışında bir azalma yaşanmadı. Satışlarda herhangi bir azalma söz konusu olmamasına rağmen ödemelerde yaşanan gecikmeler sektörün en büyük sıkıntısı. Bazı market ve bakkallar 90-120 gün sonra bize ödeme yapabileceklerini söylüyorlar. Halbuki onlar ekmeği vatandaşa peşin satıyorlar. Ürettiğini paraya çeviremeyen un üreticisi en büyük sıkıntıyı burada yaşıyor.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.