Ukraynalı Zanlı, Camilere Patlayıcı Düzeneği Kurmaktan Yargılanıyor

Ukraynalı Zanlı, Camilere Patlayıcı Düzeneği Kurmaktan Yargılanıyor

İngiltere’de bir zanlı, cami çıkışında Müslüman bir kişiyi bıçaklanması sebebiyle “terörle ilişkili suç" kapsamında yargılanıyor.

İngiltere’de bir zanlı, cami çıkışında Müslüman bir kişiyi bıçaklanması sebebiyle “terörle ilişkili suç" kapsamında yargılanıyor. Ukraynalı Pavlo Lapshyn, camilere saldırı olaylarında da yer aldığı ve farklı camilere patlayıcı düzeneği kurarak saldırmayı planladığı da iddia ediliyor.

29 Nisan’da yaşanan olayda, 82 yaşındaki Muhammed Salim Birmingham’daki bir camiden çıkıp evine doğru yürürken bir saldırgan tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Olayı inceleyen polis ekipleri; zanlının, cami saldırılarında da rol alan 25 yaşında Ukraynalı yüksek lisans öğrencisi Pavlo Lapshyn olduğunu saptadı.

Lapshyn, geçtiğimiz ay İngiltere’deki farklı camilere yapılan saldırılarda da yer alması üzerine yakalanmıştı. West Midlands polisi, Ukraynalı zanlının 21 Haziran ve 12 Temmuz tarihlerinde Walsall, Tipton ve Wolverhampton camilerine farklı patlayıcılarla yapılan saldırılarda yer aldığını ve bu suçlar sebebiyle de ayrıca yargılanacağını bildirdi.

Lapshyn’nin, internet üzerinden araştırma yaparak bölgedeki diğer camilere de patlayıcı yerleştirme planı içinde olduğu iddia edildi. Ukraynalı zanlı, patlayıcı yapımında kullanılmak üzere internet üzerinden kimyasal madde ve cep telefonu düzeneği sipariş etmekle de suçlanıyor.

Bu olay sonrası İngiltere’nin en büyük Müslüman derneği ‘The Muslim Council of Britain (MCB)’, hükümete Müslümanlara ve camilere yönelik artan saldırılara ‘ciddi bir tepki’ göstermesi çağrısında bulundu.

MCB’den yapılan açıklamada, Woolwich saldırısından sonra ülkedeki Müslümanlara ve ibadet yerlerine yönelik saldırıların ciddi şekilde arttığına dikkat çekilerek, İngiltere’deki Müslümanların bu olaylardan büyük endişe duyduğu vurgulandı. Açıklamada, “Hükümet ve polis olası saldırıların önüne geçmek için acilen kapsamlı bir ulusal strateji ortaya koymalıdır.” denildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.