Ukrayna’da Takas Başladı: 1200 Rehine Serbest

Ukrayna’da Takas Başladı: 1200 Rehine Serbest

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, milis güçlerin ateşkesin ilanından bu yana 1200 rehineyi serbest bıraktığını açıkladı. Doğu Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı stratejik kent Mariupol’u ziyaret eden Poroşenko, “Ateşkesten...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, milis güçlerin ateşkesin ilanından bu yana 1200 rehineyi serbest bıraktığını açıkladı.

Doğu Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı stratejik kent Mariupol’u ziyaret eden Poroşenko, “Ateşkesten bu yana milis güçlerin elinde bulunan 1200 rehinenin serbest bırakılmasını sağladık. Diğer 853 rehinenin de bu hafta sonuna kadar serbest bırakılmasını bekliyoruz…” dedi.

Kentin savunmasının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Poroşenko, kontrol noktalarına saldırı yapılarak kendisinin bölgeye yönelik ziyaretinin engellenmeye çalışıldığını kaydetti.

Bölgede çatışma seslerini duyduğunu, Mariupol’a yapacağı ziyaretin milis güçler tarafından da bilindiğini hatırlatan Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Biz doğru olanı yapıyoruz. Bizim onlardan korkmadığımızı göstermemiz gerekiyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın mekanı burası.” dedi.

Poroşenko’nun basın merkezinden yapılan açıklamada ise bölgenin kimseye verilmediğini, Cumhurbaşkanı'nın yerel halkla görüşmeler yaptığını ifade etti.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuryeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin de karşılıklı olarak 700’şer kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Minsk’te 5 Eylül’de gerçekleşen Temas Grubu toplantısında ateşkes konusunda anlaşma sağlanmış ve 12 maddelik protokol kabul edilmişti. Buna göre esirlerin takası, askeri birliklerin şehir merkezlerinin dışına çıkarılması ve bölgeye insani yardımların ulaştırılması planlanıyor. Ateşkesin denetimi için de AGİT temsilcileri görev alacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.