Ukrayna İle Çin Arasında İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı

Ukrayna İle Çin Arasında İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı

Çin ile Ukrayna arasında dostluk ve işbirliği anlaşmaları imzalandı.Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştü.

Çin ile Ukrayna arasında dostluk ve işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştü. 2011 yılında iki ülke arasında oluşturulan stratejik ortaklığı derinleştirme ve her iki tarafı da ilgilendiren sorunları ele alma konusunda iki lider görüş birliğine vardı ve ikili ilişkileri güçlendireceklerini söyledi. ‘’İpek Yolu Ekonomi Hattı’’ kapsamındaki altyapı tesislerinin inşasına katılmaya hazır olduklarını ve Çin'den yatırım beklediklerini kaydeden Ukrayna lideri Xi de bu konuda işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Görüşmenin ardından iki lider, dostluk ve işbirliği anlaşması imzaladı. Enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynakları alanlarında işbirliği, teknik ve ekonomik işbirliği anlaşmaları ile stratejik işbirliğini derinleştirmek için de bir ortak bildirge imzalandı. Ukraynalı turistlerin grup turlarını teşviki ile Ukrayna Sağlık Bakanlığı ve Çin Geleneksel İlaçları İdaresi arasında işbirliğini içeren mutabakat zaptları imzalandı.
Ayrıca Ukrayna’dan Çin’e ihraç edilecek arpa ve soya fasulyesi bitki sağlığı denetimi protokolüne de imza atıldı.

Yayınlanan ortak bildiride 2014 ile 2018 yılları arasında iki ülke tarım, enerji, kaynaklar, altyapı inşaat, finans, yüksek teknoloji, havacılık ve uzay alanlarında yakında çalışacağı kaydedildi.

Ziyaretine Xian şehrindeki tarihi Toprak Askerler müzesini gezerek başlayan ve bugün Pekin’de temaslarını sürdüren Yanukoviç, Çin ile imzalanan anlaşmaların ülkesine yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırım getireceğini söyledi.

Çinli bir firmanın Ukrayna'nın Karadeniz kıyısında 3 milyar dolarlık bir liman ve sanayi parkı projesi planladığı ifade edildi.

Çin ayrıca Ukrayna'nın tarım sektöründe güçlü bir ilgi gösteriyor. Ayrıca Ukrayna'nın savunma sanayi için Çin iyi bir müşteri konumunda.

Yanukoviç, Ukrayna-Çin Ekonomi ve Ticaret Forumu’ndaki konuşmasında da telekomünikasyon ve madencilik alanında Çin ile ilişkilerini güçlendirmek istediğini de vurguladı.

Çin Ukrayna’nın ikinci en büyük ticaret ortağı ve ikili ticaret hacmi hedeflenenden önce 10 milyar dolara ulaştı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı ayrıca Pekin’de Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang ile görüştü ve Çin Uluslar arası Radyosu’nu ziyaret etti.

AB ile Rusya arasında tercih yapmak zorunda kalan Yanukoviç'in Çin ziyareti eleştirilere de sebep oldu.
Çin, daha önce Ukrayna’ya 10 milyar dolar değerinde kredi vermişti. Ukrayna hükümetinin, 2014 yılında gaz faturaları ve borç geri ödemeleri için 17 milyar dolardan fazla kredi bulması gerekiyor. Bunun için Ukrayna’nın en doğru adresinin de Çin olduğu ifade ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.