Ufuk Turu sürüyor

Ufuk Turu sürüyor

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "13. Ufuk Turu Toplantıları", Kosova'nın başkenti Priştine'de devam ediyor

İlk kez Türkiye dışında düzenlenen programa Türkiye'nin yanı sıra Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinden de temsilciler katıldı. Açılış oturumunda konuşan Kosova Çevre ve Şehircilik Bakanı Ferit Agani, İslam ve medeniyet konulu böyle bir akademik ve siyasi çalışmanın Priştine’de yapılmasından duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Kosova gibi yeni kurulmuş bir devlette Türkiye’nin desteğinin çok değerli olduğunu söyledi. Avrupa Birliği (AB) entegrasyon sürecinde bu tür desteklerin daha da önem kazandığını aktaran Agani, İslam medeniyetinin doğru anlatılması ve temsil edilmesine dair kanaatlerini konuklarla paylaştı.

Agani, uluslararası terörün ancak iş birliği ve dayanışma ile aşılabileceğini vurgulayarak, bu anlamda bölgesel işbirliklerin son zamanlarda daha da önem kazandığına işaret etti. Kosova Müftüsü Naim Tırnova da İslam’ın kurduğu büyük medeniyetin ve özellikle Osmanlı’nın hala gurur kaynağı olduğunu belirterek, Osmanlı'nın sadece İslam yapılarını değil, Kosova’daki diğer dinlerin yapılarını da koruduğunu ve bugün bu eserlerin dünya kültür mirasının unsurları kabul edildiğini kaydetti.

SORUNLAR MASAYA YATIRILIYOR

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil de, 13 yıl önce başlatılan etkinliğin bu yıl "medeniyet tasavvuru" temasıyla düzenlendiğini ifade ederek, toplantılar boyunca günümüz meselelerinin ele alınacağını kaydetti. YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül de kurum olarak birçok projeye destek verdiklerini belirterek, içinde bulunduğumuz dönemin gönül köprüleri kurma, yeniden tanış olma, kültürel değerleri ve tanışmayı, kültürel coğrafyayla ilişkileri yeniden geliştirme dönemi olduğunu ifade etti. Bülbül, kültürel köprülerin kurulması adına bu yılki toplantıyı Kosova'da düzenlediklerini söyledi. Konya Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcisi Prof. Dr. Önder Kutlu ise projenin bugüne kadarki 12 ayağının farklı konularda Türkiye'nin farklı şehirlerinde düzenlendiğini anımsatarak, ilk kez Türkiye dışında bir organizasyon gerçekleştirdiklerini kaydetti. Kutlu, Balkan coğrafyasını medeniyet ve kültür açısından çok önemli gördüklerini için Kosova'yı tercih ettiklerini aktardı.

TOPLANTILAR BUGÜN SONA ERİYOR

Oturumlarda "İslam medeniyeti üzerine yeniden düşünmek", "İslam medeniyetinde bilim geleneği", "Medeniyet algısı ve mukayesesi", "Birlikte yaşama kültürü", "Dünya'da İslam algısı ve İslamafobi", "İslam dünyasında aşırı uçlar", "Türkiye ve Balkanlar'da İslami hareketler", "İslam'da mezhepler ve sosyal hayat", "Vakıf müessesesi ve sivil toplum", "Balkanlar'ın gözünde Türkiye", "Türkiye'nin Balkanlar'daki kültürel faaliyetleri" ve "Balkan-Türkiye sivil toplum kuruluşları işbirliği" konuları ele alınacak. Program, 22 Mayıs Pazar günü sonuç bildirisinin yayınlanmasının ardından sona erecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.