Uçak için teşebbüs lazım

Uçak için teşebbüs lazım

MÜSİADın Uçak Sanayideki Gelişmeler ve Konya Sanayi konulu konferansa katılan Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, Konyanın uçak sanayi için özel teşebbüsün bir şirket veya vakıf kurması gerektiğini söyle

MÜSAD Konya Şubesi’nin bu haftaki Cuma toplantılarında uçak sanayi ele alındı. Konya Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen programda “Uçak Sanayideki Gelişmeler ve Konya Sanayi” konuşuldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, dünyada ve Türkiye’de uçak sanayinin geçmişine dikkat çekerek yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin her alanda büyüdüğü ve bu anlam da Çin’i bile geçtiğini ifade eden MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Lütfi Şimşek, gelişen dünya içinde havacılığında önemli bir sektör olduğunu söyledi.

KONYA ÜNİVERSİTESİ’NDE UÇAK BÖLÜMÜ AÇILIYOR

Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de üniversitede Uçak ve Uzay Bilimleri bölümü kuracaklarını belirterek, Türkiye’nin kendi uçak sanayisini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Bu anlamda toplantıyı düzenlediklerini dile getiren Rektör Şeker, Konya Üniversitesi’nde açılacak Uçak ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Konya’nın uçak sanayi kurma noktasında üniversite-sanayi işbirliğinin gelişeceğini kaydetti.

Uçak sanayinin kurulması için Türkiye’nin atması gereken adımlar hakkında önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, öncelikle ilk hedef uçağının belirlenmesi ardından ise ilk etapta yabancı bir firma ile ortak olunması gerektiğini vurguladı. bunun yanında uçak için dizayn uzmanlarının geliştirilmesi ve çeşit çeşit dizaynların ortaya konulmasının şart olduğunun altını çizen Yüksel, “Sivil Havacılık Dairesi İstanbul’a taşınmalıdır. Her bir ortak ülkede geçerli sertifika verilmeli. İmkânlar sonuna kadar kullanılmalıdır” dedi.

Konya’nın uçak sanayi noktasında yapması gerekenleri de anlatan Yüksel, şunları kaydetti: “Tamamen özel teşebbüs olarak bir şirket veya vakıf kurulmalı. Konya Üniversitesi uçak bölümü uçak mühendisi kökenli öğretim elemanlarını celp edecek bir akademik güç olmalı. Güçlü bir alt grup kurularak geniş çaplı bir arşiv oluşturulmalı. Hemen ilan verilip İTÜ uçuk mühendisliği bölümü mezunlarından 8–10 kişi alınmalı ve yüksek lisans eğitimine başlanmalıdır. Uçak dizayn elemanı yetiştirme ve durmadan uçak dizaynı yapma konusunda istikbale hitap eden kapsamlı bir proje hazırlayarak, TÜBİTAK gibi ilgili makamlara sunulmalıdır ve resmi destek ile teşvik alınmalıdır.” Yüksel, uçak işinden anlayan ve bilgisayara tam vakıf elemanlarla aerodinamik (boyutlandırma) ve yapısal dizayn için yerli yazılım geliştirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.