Tzob Başkanı: Toprak Analizi İçin Ek Süre Verilmeli

Tzob Başkanı: Toprak Analizi İçin Ek Süre Verilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odaları'ndan 2014 yılı gübre destekleri için 1 Eylül 2014 mesai saati bitimine kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağını söyledi. Bayraktar,...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odaları'ndan 2014 yılı gübre destekleri için 1 Eylül 2014 mesai saati bitimine kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağını söyledi. Bayraktar, "Çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmeli." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklam yapan Bayraktar, mazot ve gübre desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tebliğinin 1 Ocak 2014’den geçerli olmak üzere 3 Haziran 2014’de yayımlandığını kaydetti. Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğine dikkati çeken Bayraktar, çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını aktardı. Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını belirten Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak 2014 ile 1 Eylül 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmıyor. ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimizin, 1 Eylül 2014 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları neredeyse imkansız gibi görünüyor. Yaptıramamaları halinde, süre uzatılmazsa çiftçimiz mağdur olacak. Çünkü, toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler. Toprak analizlerini yaptıramayan üreticilerimiz, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar. Çiftçilerimizin de olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar."

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sorunu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ilettiklerini, bakanlığın bu talebe olumlu bakacağına inandıklarını bildirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.