Tutarsızlık eleştirisi!

Tutarsızlık eleştirisi!

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Davutoğlu genel başkanlık beklentisi için böyle bir mücadele yürütme arzusu içindeyse bunun yöntemi bu değil. Siyaset Bilimi kitabı yazan birinin, tutarlı olması gerekir” dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

 

SESSİZLİĞİNİ MERHABA İLE BOZDU!

 

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, ülke ve Konya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Önemli açıklamalarda bulunan Angı, sessizliğini bozarak ilk kez eski Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve söylemleri ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Konyalı'nın çok konuştuğu metro konusu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Angı, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin neden su ve ulaşım tarifesinde indirime gitmediği konusuna da açıklama getirdi. Angı, ayrıca Konya'da son zamanlarda en çok ses getiren konuların başında yer alan 31 ilçe ziraat odası başkanının bir araya gelerek ortak isyan açıklaması yaptığı ve “Konya siyasileri bize sahip çıkmıyor” söylemleri ile ilgili de konuştu.

HEMEN DEYİP KAZMA VURULACAK PROJE DEĞİL!

**Metro konusu ile ilgili Konya'da son günlerde ciddi tepkiler var. Vatandaş, metronun seçim dönemleri öncesi oy kazanma aracı olarak kullanıldığını düşünüyor. Neler söylemek istersiniz?  

-Metro konusu, Konya'da 2003 yılından beri konuşuluyor. Ama şehir içi trafiği açısından bakılınca Ulaştırma Bakanlığı'nın Konya'ya metronun gerekmediği konusunda bir de görüşü var. Metro için saatlik ve günlük taşınan yolcu sayısına göre bir değerlendirme yapılıyor. Metro, büyük bir yatırım. Devlet kaynağı ile yapılabilecek bir yatırım. 2015 yılında Konya için önemli bir proje olarak, siyaseten dillendirilip bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. İlk etapta projesi bitirildi. Daha sonra yatırım programına alınma evresine geçildi. Rakam, büyük. Proje ise iki etaplı. Geçen yıla kadar süreç tamamlanıyordu. Geçen yıl yaşanan yatırım uygulamalarındaki tasarruf kararları gerekçesi ile başlanmayan projeler bir miktar bekletilmeye alındı. Bir projeye başlayıp, süreyi uzatmak hem harcanan paranın devlete olan maliyetini artırır hem de yapılan işlerin uzamasının getirdiği ilave harcamaların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Konya'da beklenti en üst seviyeye çıktı. Konya'da ulaşım başka şekillerde de çözülebilir mi? Evet. Alternatif var. Hafif raylı sistem daha da yaygınlaştırılabilir. Metro, gelecek açısından bakılınca şehir için önemli bir nefes aksı olacak. Beklediğimiz şu. Bakanlığımız yurt dışı finans görüşmeleri yapıyor. Bir olgunlaşma bekliyoruz. Devlet ödeneği ile zaman uzayabilir. AK Parti öncesi kamu yatırımlarına baktığımız zaman çok uzun süreli yatırım dönemlerinden geçiliyordu. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin inşaatının 83 yılında ihale edilip, 84'te ilk temel atılmasını, 2007 yılında hizmete açılabilmesini bu anlamda örnek gösterebiliriz. 23 yıl süren bir inşaat dönemi. Bazıları  'Metro konusu neden 3-4 yıldır konuşuluyor, hala bir şey yapılamadı' diyebilir. Metro, büyük proje. Hemen deyip, kazma vurulacak bir proje değil. Yakın vadede sayın Cumhurbaşkanımızın vereceği müjde ile proje çalışmasının başlatılacağını umuyoruz. Bu konu ile ilgili bir beklentimiz var. Alternatif imkânları da Büyükşehir Belediyemiz çalışıyor. Yüksek Hızlı Tren ile ilgili de çeşitli söylentiler oldu, ilk yapım aşamasında. Bugün Yüksek Hızlı Tren Konya'da neredeyse en fazla tercih edilen ulaşım aracı oldu.

POPÜLİST YAKLAŞIMA GEREK YOK!

**Konya halkı size yerel seçimlerde yüzde 70'ten fazla oy oranı ile destek verdi. Vatandaş, özellikle “Su ve ulaşım” tarifesinde indirim istedi ama yapılamadı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

-Vatandaş, faturası ne kadar düşerse o kadar mutlu olur. Ama önemli olan hizmetin ulaşılabilir ve sürdürülebilir olmasıdır. Ben, üniversite yıllarımda İstanbul'da akmayan suya para ödemek zorunda kaldım. Belediye, akmayan suya fatura gönderirdi. İnsanlar o dönem, “Suyumuz musluğumuzdan aksın” isteği içindeydi. KOSKİ, hem içme suyu ile ilgili yatırımlar yaptı hem de atıksu ile ilgili yatırımları hayata geçirdi. Şehir büyüyor ve ilave tesis ihtiyacı artıyor. Bu tesisler ne ile yapılacak? Biz, Konya'da içme suyumuzun kalitesini yükselttik. KOSKİ, DSİ'ye 30 yıl borçlandı. 650 milyonu geçen bir miktar ile Mavi Tünel projesini Konya'ya kazandırdık. Büyükşehir Belediyemiz bugüne kadar olabildiğince en uygun fiyatla vatandaşı su ile buluşturdu. Anormal bir fiyat olmadı. Antalya Belediyesi geçen hafta ulaşıma zam yaptı. Neden indirmedi? Çünkü her şeyin bir maliyeti var. Hizmetin sürekliliği açısından bir bütçe dengesi var ve bu dengeye riayet edilmeli. Bu çerçevede bir planlama yapılmadan sadece siyaseten böyle bir indirim kararı alınırsa hiç doğru olmaz. Popülist yaklaşımlara gerek yok. Son seçimlerde bazı partiler bu tür indirim söylemleri ile oy toplama çabasına girdi. Bizimde bazı AK Partili adayların böyle bir söylem içine girmesi ile piyasa ona doğru yönlendi. Yoksa bugüne kadar su fiyatları nedir, herkes bilir.

ODA BAŞKANLARININ İFADESİ DOĞRU DEĞİL!

**Konya'da eşine az rastlanan bir olay gerçekleşti. 31 ilçe ziraat odası başkanı bir araya gelerek isyan etti ve “Siyasiler bize sahip çıkmadı” dedi. Konya çiftçisine gerçekten sahip çıkılmıyor mu?

-Bu meseleye iki boyutu ile yaklaşmak gerekir. Her zeminde ve mekânda hem siyaseten bizler hem de kurumlarımızdan çiftçi temsilcilerimiz çiftçiler ile bir araya gelir. Çiftçilerimizi bakanlarımız ile bir araya getirdiğimiz toplantılar bile yaptık. Oturup, konuşuyoruz. Taleplerin hepsini karşılamak mümkün mü? Geçen yıldan bu yıla kadar bir taraftan bakıyoruz hayvancılıkta sıkıntılarımız var. Süt, et fiyatı ortada. Yumurta sektöründeki sorunlar ortada. İnsanlar ucuz yem istiyor. Ucuz yem ne ile sağlanır? Ucuz mısır, arpa, yulaf ve yonca ile sağlanır. Geçen yıl mısıra verilen fiyat ortada. Belirlenen fiyat gerçekten iyiydi. Köylü, “Niye 10 kuruş daha yüksek olmadı” diye bağırdı. Çiftçiyi fiyattan memnun etmeye kalkarsanız, hayvancılık ile uğraşan insanımız ne olacak? Buğday fiyatları gayet iyi. Üretimimiz arttı. Tohum ile ilgili çeşitli algılar ortaya atıldı. Bakın Türkiye'de tarım sektörü büyüdü, küçülmedi. Üretim miktarımız arttı. 2002 yılında Konya'da mısır ne kadar ekiliyordu, bugün ne kadar ekiliyor? Konya'da mısır ekilmedik yer kalmadı, bu yıl için kota 1 milyon ton. Mısır su ister, ovada su yeterli mi? Değil. Az yağış alan bir ilde yaşıyoruz. En fazla mısır ekilen yerlerden biri Konya, Karapınar. Yani biz çiftçimize destek veriyoruz. Şartlar olumsuz diye insanımıza “Ürün ekme mi” diyeceğiz yoksa farklı bir teşvik sistemi mi ortaya koyacağız? Çiftçimize hep farklı teşvikler sunduk, sunuyoruz. Açık söylüyorum oda başkanlarının ifadesi doğru değil. Her zaman görüşüyoruz. Özel toplantılar yapıyoruz, dertlerini dinliyoruz, raporları hazırlıyoruz ve üst makamlara bu raporları gönderiyoruz. Çiftçiler, enerji fiyatlarının yarıya düşürülmesini istiyor. Bu mümkün mü? Değil. Sanayiciler de enerji maliyetinin düşmesini istiyor. Her şeyin bir maliyeti var.

KONYA DAVUTOĞLU'NU HOŞ KARŞILAMIYOR!

**Son olarak AK Parti Konya İl Başkanı olarak Konyalı eski Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun bugünkü durduğu yeri ve söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Siyaset, kolay bir iş değil. Ahmet beyin siyasete dahil olduğu dönem 2002 seçimleri sonrası. O dönemin Başbakanı daveti ile danışman olarak siyasete girdi.  2007 seçimlerinde Milletvekili adayı olması, genel başkanımız tarafından istenmesine rağmen kendisi olmadı. Üniversiteye dönmeyi tercih etti. Daha sonra Dışişleri Bakanı, ardından da Başbakan oldu. O günkü şartlarda Davutoğlu'nun görevi bırakırken söylediği sözler ortada. Ama ne hikmetse aradan geçen zaman diliminde kendisini bazı trollerin rahatsız etmesi ile tekrar bazı şeyler ifade etti. Son 1 yıldır AK Parti'de bir düşüş, siyasette yeni bir arayış ve yeni partileşme gibi bir çabanın içine girdiler. Bir taraftan da üyesi olduğu partinin içinde olduğunu, zaman zaman eleştirileri de bu minvalde uyarı olarak yaptığı şeklinde bir tavır içine girdi. Siyaset gereği, ortada bir sorun varsa muhatabına gidilir eleştiriler, katkılar sunulur. Muhatabınız cevabını verir ve siyasete devam edilir. Bunu kamuoyu önünde dozunu da artırarak eleştiriye dönüştürdüğünüz zaman samimiyet ortadan kalkar. Yapıcı mısınız yoksa kendinize alan açıcı mısınız? Davutoğlu partimiz içinde bir genel başkanlık beklentisi için böyle bir mücadele yürütme arzusu içinde ise bunun yöntemi bu değil. Yok yeni bir parti kurarak, rakip çıkacaksanız bu da kendi tercihiniz? Bu ülkede pek çok siyasi parti var. Kimi doğdu, öldü, kimi levha partisi olarak kaldı. Söylemler ile eylemlerin örtüşmesi gerekir.  Konya'dan yetişmiş bir siyasetçi olarak, Konya'yı yükseliş zemini olarak görüp, “Böyle bir hareketi Konya'dan başlatacağım, güçlü bir çıkış yapacağım” beklentisi oluşursa, Konya bunu hoş karşılamaz. Konyalının duruşu, kimi ne kadar sevdiği, kimden gelecek ile ilgili ne kadar umut gördüğü bellidir.

Davutoğlu'nun cümleleri çok üzücü. 3 belediye başkanının görevden alınmasının ardından attığı tweet! 2016 yılında kendisi görevdeyken yaptığı açıklamalar ortada. Tutarlı olmak lazım. Bizim boş işlerle kaybedecek vaktimiz yok. Biz, milletimize hizmet edeceğiz. Siyaset bilimci olarak Davutoğlu bir kitap yazmışsa çok daha dikkatli olması gerekirdi. Davutoğlu'nun ne hedeflediğini bilmiyoruz.

3333-004.jpg22222-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum