Tüsiad: Jeo-siyasi Riskler Büyümeyi Tehdit Ediyor

Tüsiad: Jeo-siyasi Riskler Büyümeyi Tehdit Ediyor

TÜSİAD Konjonktür Raporu’nda jeo-siyasi risklerin, iç-dış talepte dengelemeyi ve büyümeyi tehdit ettiği vurgulandı. Makro ekonomik tahlil ve tahminleri içeren raporda gelişmiş ülkelerin durumunun ve FED kararlarının da Türkiye için ciddi...

TÜSİAD Konjonktür Raporu’nda jeo-siyasi risklerin, iç-dış talepte dengelemeyi ve büyümeyi tehdit ettiği vurgulandı. Makro ekonomik tahlil ve tahminleri içeren raporda gelişmiş ülkelerin durumunun ve FED kararlarının da Türkiye için ciddi risk olduğu ifade edildi. Bu ortamda para politikasının sıkı tutulması, bütçe disiplininin korunması önerildi.

TÜSİAD Konjonktür Raporu’nun ilk sayısında dünya genelinde risk algısında bozulmaya işaret edildi. Şubat 2014’ten sonra gelişmekte olan ekonomilere yönelik sermaye akımlarında iyileşmenin, Euro Bölgesi’nde görece toparlanmanın ve son dönemde büyümede istikrarlı patikanın Türkiye ekonomisi için sunduğu fırsat penceresine de değinildi. Belgede bu fırsat aralığında atılacak doğru makroekonomik adımların yapısal reformlar için zaman ve enerji kazandırabileceği kaydedildi. Enflasyon ve cari açık gibi önemli iki makro dengesizliğe yönelik doğru adımlar sayesinde, istikrarlı bir büyüme patikası elde edilebileceğine dikkat çekildi.

Raporda ilave olarak Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme, dış denge, sanayi üretimi, işsizlik, dış ticaret, mali politikalar ve para politikaları gibi alanlarda gelişmeler değerlendirildi. Söz konusu tahliller çerçevesinde gelecek 4 döneme ilişkin tahminler ortaya koyuldu. TÜSİAD Makro Modeli kapsamında hazırlanan önümüzdeki dört çeyrek döneme ilişkin senaryo analizleri ve tahminler, “temel senaryo” dahilinde Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3,4 büyüyeceğini öngörüyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.