Türkmenistan'da Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor

Türkmenistan'da Üçüncü Siyasi Parti Kuruluyor

Orta Asya’nın uzun yıllardır tek partiyle yönetilen ülkelerinden biri olan Türkmenistan’da üçüncü parti kuruluyor. 21 yıl Türkmenistan Demokrat Partisi'nin hakim olduğu ülkede, ilk kez 2012 yılında ikinci bir siyasi parti olan Türkmenistan...

Orta Asya’nın uzun yıllardır tek partiyle yönetilen ülkelerinden biri olan Türkmenistan’da üçüncü parti kuruluyor. 21 yıl Türkmenistan Demokrat Partisi'nin hakim olduğu ülkede, ilk kez 2012 yılında ikinci bir siyasi parti olan Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Partisi kurulmuştu. Ülkede üçüncü bir parti Tarım Partisi'nin kurulmasına yönelik çalışmalar başladı. Türkmenistan Tarım Partisi'nin kongresinin 28 Eylül 2014 tarihinde yapılması kararlaştırıldı. Kongerde yeni partinin tüzüğü, çalılma programı, Merkez Yürütme Komitesi üyelerinin seçimi gibi konular görüşülecek.

Türkmenistan Meclisi Ocak 2012'de siyasi partiler yasasını kabul etmişti. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından onaylanarak resmi gazetede yayınlanan yeni yasayla, ülkede siyasi parti kurmanın hak ve yükümlülükleri kanunlaşmıştı. Bunun ardından Ağustos 2014'de ülkede tek parti dönemi sona ererek, Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Partisi resmen kurulmuştu.

Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Partisi, 15 Aralık 2013 tarihinde milletvekili seçimlerinde ilk kez siyasi arenaya çıkarak, mecliste 14 koltuk elde etmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.