Türkmenistan, Şiö Ülkeleri İle Enerji İşbirliğine Hazır

Türkmenistan, Şiö Ülkeleri İle Enerji İşbirliğine Hazır

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) 14. Devlet Başkanları Zirvesi gerçekleştirildi. Bu zirveye ev sahibi ülke Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın davetlisi onur konuğu olarak katılan Türkmenistan Devlet...

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) 14. Devlet Başkanları Zirvesi gerçekleştirildi. Bu zirveye ev sahibi ülke Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın davetlisi onur konuğu olarak katılan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, örgüte üye ülkeler ile ekonomik işbirliğini geliştirilmesi büyük önem verdiklerini kaydetti.

Ekonomik işbirliği olarak enerji ve ulaştırma sektörlerinin ön plana çıktığını söyleyen Berdimuhamedov, "Enerji kaynaklarının güvenli bir şekilde ulaştırılması en önemli sorun. Bu konuda örgüte üye ülkeler ile daha kapsamlı işbirliği yaparak, Birleşmiş Milletler himayesinde sürdürülebilir enerji alanında küresel işbirliği için yeni bir yasal çerçeve oluşturulabilinir. Yeni Avrasya enerji altyapısı kuruluyor. Bu altyapının kurulmasına hem Türkmenistan hem de ŞİÖ üyeleri dahil. Birkaç yıl önce Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattı kuruldu. Şimdi bu alanda yeni bir hattın Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin doğalgaz boru hattının üzerinde çalışılıyor. Türkmenistan-İran güzergahında ikinci boru hattı çekildi. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan boru hattı projesi için yoğun çalışmalar devam ediyor. Türkmenistan bu stratejik alanda ŞİÖ ülkeleri ile sistematik ve çok yönlü işbirliğine hazırdır." diye konuştu.

Türkmen lider, ulaştırma sektöründe de önemli işbirliği potansiyellerin olduğuna dikkat çekti. Bu alanda örnek olabilecek bir uluslararası projeye imza atıldığından bahseden Berdimuhamedov, toplam uzunluğu 1000 kilometreyi bulan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryol hattının inşa edildiğini belirtti. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu inşaatına da başlandığını kaydetti. Berdimuhamedov, bu alanda da ŞİÖ ülkeleri ile daha kapsamlı işbirliği hazır olduklarını ve Türkmenistan'ın ulaştırma sektörünün kalkınması için BM Özel bölgelerarası Programı'nın oluşturulması yönündeki inisiyatifi için destek istedi.

BERDİMUHAMEDOV İKİLİ GÖRÜŞMELERDE BULUNDU

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ŞİÖ Zirvesi kapsamında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sertaç Aziz ve Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swara ile ikili görüşmelerde bulundu. Sözkonusu görüşmelerde ikili ilişkiler yanı sıra enerji ve ulaştırma sektöründeki işbirliği imkanları değerlendirildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.