Türklerin Ata Oyunu Cirit, Pakistan’da Da Popüler (Özel)

Türklerin Ata Oyunu Cirit, Pakistan’da Da Popüler (Özel)

Pakistan’da geleneksel "Neza-Bazi"(cirit oyunu) oyunları başladı. Ata oyunumuz olan cirit oyununa benzeyen bu oyunda biniciler ellerindeki ciritlerle yaklaşık 150 metrelik alanda yarışa giriyor.

Pakistan’da geleneksel "Neza-Bazi"(cirit oyunu) oyunları başladı. Ata oyunumuz olan cirit oyununa benzeyen bu oyunda biniciler ellerindeki ciritlerle yaklaşık 150 metrelik alanda yarışa giriyor. 4’lü takım halinde oynan oyunda hedef, sivri uçlu ciritlerle yere koyulan tahtaları alıp bitiş çizgisine ulaşmak. Pakistan genelinde 39 takımın katıldığı bugünkü oyuna 400 at ve binicisi yarıştı. Yarışa katılan atlardan sadece 10 tanesi Uluslararası Binicilik Federasyonu’nun kaydı altında.

Büyük bir ilgi ve beğeniyle izlenen oyun çok renkli görüntülere sahne oluyor. Binicilerin Pakistan’ın geleneksel kıyafetlerini giydiği yarış esnasında ’Ya Ali’ diye naraları yankılanıyor. Davul ve zurnanın eşlik ettiği oyun alanında bazı atların müziğe ritim tutarak ayak hareketleri yaptığı gözleniyor.

Yarışma organizatörlerinden Asaad Ali Khan Pakistan’ın geleneksel oyunu olan bu oyunda yarışa katılacak atların özenle seçildiğini söyledi. Atlardan hiçbirinin yarış atı olmadığını söyleyen Khan, punjab devletinin de desteklediği bu oyuna ilginin çok olduğunu ifade etti.

Milattan önce 4. yüzyıla dayandığı iddia edilen savaş oyunu Pakistan’da çok popüler. Yarışı kazanan binicilere at simgesinin olduğu kupa hediye ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.