Türkiye'de azalıyor Aksaray'da artıyor

Türkiye'de azalıyor Aksaray'da artıyor

Ülkede büyükbaş hayvan sayısı 1991 yılından bu yana 13 milyon 350 binlerden 11 milyon seviyelerine düşerken, kültür ırkı hayvancılığında son yıllarda önemli gelişme kaydeden Aksaray'da aynı dönemde 35 binden 80 bine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası verilerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de 1980'li yıllara kadar artan hayvan varlığı, 1990'lı yıllara girilmesinden sonra düşüşe geçti. 
Küçükbaş hayvan varlığı 1991 yılından bu yana 49 milyon seviyelerinden 30 milyon civarına kadar düşerken, büyükbaş hayvan sayısı 13 milyon 350 binlerden yaklaşık 11 milyona kadar indi. Bu dönem içinde süt sığırı sayısında da önemli oranda azalma oldu. Sağılabilir süt sığırı varlığı 6 milyondan 4 milyon seviyelerine geriledi. 
Ülkedeki hayvan varlığında bu şekilde düşüş yaşanırken hayvancılıkta son yıllarda önemli gelişme gösteren Aksaray'da artış oldu. Aksaray Tarım İl Müdürü Recep Öztorun, Aksaray'da hayvancılığa yoğun destek yapıldığını söyledi. 
SÜTAŞ, YONCASI İÇİN AKSARAY'A FABRİKA KURDU
Özellikle toprağı ve uygun iklim koşulları nedeniyle bölgede yetişen yoncanın hayvancılıkta adeta marka olduğunu ifade eden Öztorun, şunları kaydetti: 
''İl genelinde 100 bin dekarda yonca yetişiyor. Hayvancılık yapanlar, Aksaray yoncasının ne anlama geldiğini çok iyi bilir. Son yıllarda silajlık mısır üretimi de yaygınlaştı. Yonca üretimi, bölgede hayvancılığın gelişmesinde önemli rol oynuyor. Çünkü Aksaray yoncası, süt veriminin artmasında faydalı oluyor. SÜTAŞ bile yonca ve gelişen süt sığırı yetiştiriciliği dolayısıyla Aksaray'a dev fabrika kurdu. Fabrika, Aksaray'da üretilen sütü işlemeye başladı.'' 
Türkiye'de hayvan sayısı azalırken Aksaray'da arttığını ifade eden Öztorun, ''Aksaray'ın büyükbaş hayvan varlığı 35 binden 80 bine çıktı. 10 yıl önce bile sayı 40 bin civarındaydı. 10 yılda yüzde 1000'lük bir artış az değil. İlde birçok hayvancılık projesi geliştiriliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da hayvancılığın gelişmesi için bölgeye yoğun destek veriyor'' dedi. 
SÜT SIĞIRCILIĞINDA DA AKSARAY İLK SIRALARDA
Öztorun, ilde yaklaşık 45 bin süt sığırı bulunduğunu, bu hayvanların yüzde 50'sinin kültür ırkı olduğunu bildirdi. Kültür melezinin de katılması durumunda oranın yüzde 90'a ulaşacağını dile getiren Öztorun, ''Türkiye'nin süt sığırı kültür ırkı oranı ise yüzde 30 civarında. Bu açıdan Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyoruz'' diye konuştu. 
10-15 yıl önce Aksaray'da süt sığırı yetiştiriciliği ile şimdiki arasında büyük fark olduğunu dile getiren Öztorun, önceden 10 hayvandan 50 litre süt alınırken şimdi aynı miktarda sütün 2 sığırdan üretilebildiğini söyledi. 
Amaçlarının kültür ırkı oranını daha da yükseltmek olduğunu belirten Öztorun, bu kapsamda desteklerinin sürdüğünü, süt hayvancılığında merkez olmayı hedeflediklerini bildirdi. 
Öztorun, 2009'da ödenecek desteklerle birlikte Aksaray çiftçisine 5 yılda sağlanan desteğin yaklaşık 300 milyon TL'yi bulacağını vurgulayarak, bu desteklerin il genelinde yem üretimi ve hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağladığını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.