Türkiye yeni bir göçü kaldıramaz

Türkiye yeni bir göçü kaldıramaz

İdlib'ten Türkiye'ye şuan için büyük bir göç dalgasının olmayacağını söyleyen İHH Suriye Koordinasyonu Basın Temsilcisi Selim Tosun, "Türkiye, olası göçe karşı kapılarını kapattı. Doğrusu da bu. Bu dönemde göç, sağlıklı sonuçlar doğurmaz" dedi

Suriye'deki iç savaşın üzerinden yaklaşık 8 yıl geçmesine rağmen, sancılı günler bir türlü bitmedi. Bölge üzerindeki saldırılar, diplomatik ilişkiler hız kesmeden devam ediyor.  Yüzbinlerce Suriyeli'nin aile hayatı bitiyor, çoğu ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Suriyeli mültecilere en büyük desteği Türkiye verdi. İdlib'te tırmanan gerginlik ile birlikte Suriye'den Türkiye'ye yeni bir göç dalgası yapılacağı yönünde söylemler oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk hükümetinin bu konuda yaşadığı tedirginliği Tahran Zirvesi ve sonunda defalarca dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, yaptığı bir açıklamada "2 Milyon Suriyeli Türkiye'ye gelebilir" dedi. Türkiye'nin ekonomik kriz ve sosyal çalkantılı dönemlerden geçtiği bu günlerde olası bir göç hareketinin yeni buhranlara sebebiyet vereceği öngörülüyor.

3 BİN KİŞİ HAREKET HALİNDE

Şuan için bölgeden Türkiye'ye yönelik bir göç dalgası hareketliliğinin olmadığını belirten İHH Suriye Koordinasyonu Basın Temsilcisi Selim Tosun, sadece 3 bin kişinin bir hareketlilik içinde olduğunu bunların da İdlib'in güneyinden kuzeyine doğru gittiklerinin altını çizdi. Hareketliliğin yaşanacak gelişmelere bağlı olacağını ifade eden Tosun, saldırıların artması durumunda göçün hız kazanacağını dile getirdi. Tosun, "Hareketlilik Suriye içinde. Sorunu sınırlar içinde çözmek için bir diploması var. Saldırıların çoğu havadan. Karadan da bir saldırı olursa söylemler değişebilir. Zaten şuan Suriye'de bulunanlar savaşmak için göç etmeyenlerden oluşuyor. 2 yıldır rejim güçlerinin İdlib'e saldıracağı söyleniyordu. Türkiye'nin yaptığı Zeytindalı Harekatı, Afrin ve diğer operasyonlar, bölgede huzuru sağlamak ve mültecileri huzuru sağladıktan sonra Suriye'ye göndermek içindi" şeklinde konuştu.

GÖÇ OLUMLU SONUÇLAR DOĞURMAZ

Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyeli'nin bulunduğunu hatırlatan ve Türkiye kapıyı açmadığı müddetçe mültecilerin ülkeye giriş yapamayacağını kaydeden Tosun, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de sosyal problemlerin yaşandığı bir gerçek. Yeni bir göç dalgası, hiç olumlu sonuçlar doğurmaz. Suriye'nin yanında olan tek ülke Türkiye olmuştur. Suriyeliler, 'Türkler olmazsa bizler perişan halde oluruz' diyorlar. Göçler ve saldırılar da bilinçli bir şekilde kış ayına denk getiriliyor. Kış aylarında yapılacak kara harekatına dayanmak zordur. Suriye, çok farklı parçalara bölünmüş durumda. Farklı politikalar yürütmek bu anlamda en doğru olandır. Hepsi için ayrı siyaset gerekiyor. Ayak uydurmak zor oldu. Yapılan yanlışlar, atılan yanlış adımlar var. Suriye içinde kurulacak bir denge ile sorunların çözülmesi planlanıyor. Gelişmeleri izlemekte fayda görüyoruz."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum