Türkiye krizden avantajlı çıkacak

Türkiye krizden avantajlı çıkacak

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Batı merkezli yaşanan ekonomik krizden Türkiye'nin avantajlı çıkacağına inandığını söyledi

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Batı merkezli yaşanan ekonomik krizden Türkiye'nin avantajlı çıkacağına inandığını söyledi.
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Başkan Yardımcısı Şükrü Doğan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ali Arlı ve Ramazan Özkaya ile İhlas Haber Ajansı (İHA) Konya Bölge Müdürü Kenan Arvas'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan KTO Başkanı Öztürk, Amerika'nın kredi notunun düşürülmesiyle belirginleşen Batı merkezli ekonomik krizden Türkiye'nin avantajlı çıkacağına inandığını belirterek, "Bu durumda Türkiye'nin konumunu iyi tanımlamanız gerekir. Siyasal açıdan Türkiye'nin en büyük problemi öteden beri gelen cari açık. Bu problem her zaman başımızda duruyor. Bu kriz nedeniyle biz de tedirginlik yaşıyorduk ancak Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun aldığı tedbirlerle bu gelen kriz bankalar bazında absorbe edildi. Kısa vadede döviz kurlarında ve borsada çalkantı yaşansa da orta vadede Türkiye'nin bu krizden dünya ölçeğine bakıldığında avantajlı olarak çıkacağına inanıyorum" dedi.
ÜRETİMİN ARTIRILMASI GEREKİYOR
Cari açık probleminin çözümü için kamu kesiminin özel bir çaba harcaması gerektiğini hatırlatan Öztürk, "Özellikle kamu kesiminden beklentimiz, ileride yaşanabilecek kriz söylentilerinde kırılganlık oluşturan cari açık probleminin çözümü. Ama bu konuda daha aktif bir çaba içinde olmamız ve üretimi artırıcı tedbirler almamız şart. Üretimi artırmak ithalatı azaltır. Bu yıl 70 milyar dolarlık bir cari açık öngörülüyor. Bu ülkemiz için büyük bir rakam ama bunu kapatabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye'nin gelecekte bu soruna köklü çözümler bulması için aktif kararlar alması şart. Bunun başında da üretimi artırmak geliyor. Üretimin artması içinde karlılığın artırılması ve sanayicinin teşvik edilmesi gerekiyor. İş adamları için bu süreç panik ve heyecan yapmamaları, sakin olmaları gereken bir dönem. Kısa vadede çözümler ve tedbirler yerine orta vadeli tedbirler alınırsa daha az sıkıntıyla bu durum atlatılabilir" diye konuştu.
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, vatandaşlara da uyarılarda bulunarak, "Panik havası yapmadan herkes boyunu aşmayacak şekilde borçlanmadan harcama yapsın. Gelir gider dengesini iyi kurdukları takdirde herhangi bir sıkıntı yaşayacaklarını sanmıyorum. Muhtemelen bazı ürünlerin fiyatlarında bir iki ay içinde düşüşler yaşanacak, bunları da iyi değerlendirsinler" şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.