Türkçe üzerine oynanan oyunlar

Türkçe üzerine oynanan oyunlar

Şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler, ''Dil olmazsa dini anlatmak mümkün değildir'' dedi.


Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (KMÜ) Yunus Emre Amfisi'nde düzenlenen ''Türkçe Üstüne Oynanan Oyunlar'' konulu konferans, programı düzenleyen KMÜ Dil Tarih Topluluğu'nu anlatan slayt gösterisi ile başladı. 
Daha sonra konferansa konuşmacı olarak katılan şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler'in hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verildi. 
Ardından kürsüye gelen Yavuz Bülent Bakiler, milletleri ayakta tutan kültür değerleri olduğunu, bunlardan birisi eksikse o milleti hür olarak ayakta görmenin mümkün olmadığını belirtti. 
Milleti oluşturan kültür değerlerinin dil, din, tarih şuuru, gelenek ve görenekler ile güzel sanatlar olduğunu anlatan Bakiler, bunların aynı zamanda bir milleti başka milletlerden ayıran özellikler manzumesi olduğunu ifade etti. 
Bunlardan birisinin yokluğunda milletin aynı bir bina gibi çökeceğini dile getiren Bakiler, şunları kaydetti: 
”Konuşmuş olduğumuz dil, dinimiz İslam'da daha çok önemlidir. Çünkü dil olmasa dini anlatmak mümkün değildir. Dinin bir takım güzelliklerini zengin bir Türkçe ile ortaya koymazsanız bunu karşınızdakine anlatmanız mümkün değildir. Karşınızdaki sizin söylediklerinizi anlamazsa, söylediklerinizin bir manası olmaz.'' 
Dilin, milletlerin hayatında şah damarı görevi gördüğünü kaydeden Bakiler, ''Bugünlerde dilimize sahip çıkmıyoruz. Oysa unutulmamalı ki, tarih üzerinde pek çok devlet siyasi bağımsızlıklarını kaybettikleri halde, sırf dillerini korudukları için aradan yıllar ve hatta asırlar geçmesine rağmen yeniden birlik olabilmiş, devlet kurabilmişlerdir. Oysa tarihte hiçbir devlet yoktur ki, lisanı kaybolduktan sonra kendi yaşamaya devam etsin. İşte bu yüzden dil önemlidir'' diye konuştu. 
Konferansı KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk, daire müdürleri ve öğrenciler izledi. Gökmen ve Kantürk, program sonunda Yavuz Bülent Bakiler'e teşekkür plaketi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.