Türk Mermercisi Çin Pazarına Xiamen Penceresinden Girecek

Türk Mermercisi Çin Pazarına Xiamen Penceresinden Girecek

Türk ihracatçısı, dış ticarette en fazla açık verdiği ülkelerin başında gelen Çin Halk Cumhuriyeti’ne, liman ve ticaret şehri Xiamen’den girecek. Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmini geliştirmek için Xiamen’den bir ticaret heyeti...

Türk ihracatçısı, dış ticarette en fazla açık verdiği ülkelerin başında gelen Çin Halk Cumhuriyeti’ne, liman ve ticaret şehri Xiamen’den girecek. Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmini geliştirmek için Xiamen’den bir ticaret heyeti İzmir’i ziyaret etti. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) evsahipliğinde İzmir’e gelen heyet, çeşitli temaslarda bulundu. Heyeti, EİB’de ağırlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin ile ticari ilişkileri geliştirmek için istekli olduklarını söyledi. EİB’nin Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın Türkiye milli katılım organizasyonunu uzun yıllardır başarılı bir şekilde yaptığını hatırlatan Kaya, “Türkiye’den Çin’e 1 milyar dolarlık doğaltaş ihracatımız var. Bunu arttırmayı amaçlıyoruz. Xiamen’de düzenlenen dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarına katılmak isteyen ancak fuar alanında Türkiye’ye ayrılan standın yetersizliğinden dolayı katılamayan çok sayıda firmamız var. Fuarda yeni alana ihtiyacımız var. Xiamen fuar alanında Türkiye’ye ayrılan alanın ilk yıl yüzde 35 oranında, ikinci yıl da yüzde 35 oranında arttırılmasını istiyoruz.” diye konuştu. Ticaret heyetine başkanlık eden Çin Komünist Partisi Xiamen Komitesi Daimi Komisyon Üyesi, Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Sekreteri Zhan Cangzhou da Xiamen Fuarı’nda Türkiye standının büyütülmesi konusunda EMİB Başkanı Kaya’nın talebini yerine getirecekleri sözü verdi.

Türkiye’den zeytinyağı ve kuru incir başta olmak üzere Çin’e çok çeşitli gıda ürünleri ihraç etmenin mümkün olduğuna da vurgu yapan Kaya, Çin’in zeytinyağı ithalatının yüzde 60’ını İspanya’dan yaptığını, Türkiye’nin de çok kaliteli zeytinyağı üretimi yaptığını belirterek, Çin’i zeytinyağı ithalatında Türkiye’deki potansiyeli değerlendirmeye çağırdı. Komisyon Üyesi Cangzhou ise Xiamen’in 200’den fazla devletle çok yakın ticari ilişkileri olduğunu, Türk işadamlarının önemli bir liman ve ticaret merkezi olan Xiamen’i, 1 milyar 300 milyon nüfuslu Çin’e açılan bir pencere olarak görmesi gerektiğini kaydetti.

ÇİN İŞ GÖRÜŞMELERİ 2015 YILINDA İZMİR’DE YAPILACAK

Xiamen’in 2013 yılında 84 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaştığını anlatan Cangzhou, “Xiamen’in 84 milyar dolarlık ticaret hacminin 30 milyar doları ithalat, 54 milyar doları ihracat. Türkiye ile 9 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Türkiye ile ticaretimiz yüzde 23 artmış. Bu artışta en büyük etken doğaltaş sektörü. Çin’de doğaltaş ticaretinin yüzde 60’ı Xiamen’de yapılıyor. Bu ziyaretin ardından İzmir ile Xiamen arasındaki ticaret artacaktır. Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen Global China Business Meeting etkinliğinin, 2015 yılında İzmir'de düzenlenmesi planlanıyor. Bu etkinlikten sonra Çin’den İzmir ve çevresine milyarlarca dolar doğrudan yatırım gelecektir.” diye konuştu.

EMİB Başkanı Mevlüt Kaya da Xiamen’de düzenlenen dünyanın en büyük doğaltaş fuarına Türk doğaltaş sektöründe en güçlü 140 firmayla katıldıklarını, İzmir’de düzenlenen dünyanın ikinci büyük doğaltaş fuarı olan Marble Fuarı’na da Çin tarafının en büyük firmalarıyla katılımını beklediklerini dile getirdi. Çin heyeti, bu konuda çalışacaklarını ve büyük Çinli firmaların Marble'a katılımını sağlama için çalışma başlatacaklarını ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.