Türk Kökenli Adaylar Avusturya'da Seçime İlgiyi Yükseltti

Türk Kökenli Adaylar Avusturya'da Seçime İlgiyi Yükseltti

Avusturya'da 6,4 milyon seçmen federal meclisi belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor.

Avusturya'da 6,4 milyon seçmen federal meclisi belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor. Seçimde 2 bin aday 183 sandalyeli meclise girmek için yarışacak. Ülke genelinde dokuz partinin yarıştığı seçimlerde oy kullanacak 100 bine yakın Türk kökenli Avusturyalı, partiler açısından büyük önem taşıyor. Anketler Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Halk Partisi (ÖVP) arasındaki büyük koalisyonun devam edeceğini gösteriyor.

Birçok Türk kökenli adayın yarıştığı seçimde Türk kökenli adayların tercihli oy kampanyaları seçime olan ilgiyi yükseltti. Türk toplumu özellikle eğitim ve işsizlik konusunda siyasetten beklentilerini dile getiriyor. Seçim kampanyalarında bir diğer önemli problem ise aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi'nin (FPÖ) Türkleri ve Müslümanları hedefe koyan seçim kampanyaları. Cihan Haber Ajansı'na konuşan adaylar Türk toplumunun sesi olacaklarını ifade ediyorlar. Meclise en az iki Türk kökenli adayın girmesi bekleniyor.

Avusturya Halk Partisi (ÖVP) adayı Selfet Yılmaz ‘‘Hedefim seçmenlere hizmet vermek ve aldığım oylarla güçlü nesillerimizin önünü açmak.’’ ifadelerini kullanıyor. Aynı partiden Viyana bölgesi adayı olan Hasan Vural, iddialı bir üslupla Türk toplumunun bütün problemlerini savunacağını ve omurgalı bir siyaset ortaya koyacağını belirtiyor. Sosyal Demokrat Parti'den (SPÖ) Avusturya Geneli Milletvekili Adayı olan Resul Ekrem Gönültaş 29 Eylül seçimlerine katılmanın hayati önemde olduğunu ifade ediyor. Seçimlerde göçmenlerin oyunun partilerin genel oyunu belirlemede büyük bir etkene sahip olduğunu belirten Gönültaş, Türklerin mutlaka sandığa gitmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Seçim kampanyasını Türk ve İslam karşıtlığı üzerine kuran FPÖ, anketlerde son haftalarda yükselişe geçerek yüzde 20 oy oranını aştı.

Almanya’da seçimlerde büyük oy kaybı yaşayan Yeşiller Partisi’nin Avusturya’da nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu. Gezi olayları sürecinde Viyana’da yapılan ‘Başbakan Erdoğan’a destek mitingleri’ sonrasında ‘protestoya katılanları tek yön biletle Türkiye’ye gönderelim’ teklifinde bulunan Temsilciler Meclisi Milletvekili Efgani Dönmez büyük tepki toplamıştı. Partisinin baskısıyla sözlerini geri alan Dönmez, Yukarı Avusturya bölgesinden aday olarak meclise girmek için yarışıyor. Aynı partiden milletvekili Peter Pilz’in ‘vatandaşlık verilirken Türklerin siyasi tutumuna bakalım’ teklifi de uzun süre tartışılmış ve Türk toplumundan büyük tepki almıştı.

Son yapılan anketlerde SPÖ yüzde 27, ÖVP yüzde 23, FPÖ yüzde 21 oy oranına ulaşıyor. Yeşiller yüzde 14, Stronach Partisi'nin ise yüzde 6 ile mecliste yerini alması bekleniyor. Küçük partilerin alacağı oyların yüzde 4'lük barajın altında kalması durumunda koalisyonu oluşturacak parti sayısı iki olacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.