Vakıflar tarihi  ihya ediyor

Vakıflar tarihi ihya ediyor

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, restorasyon çalışmaları ile tarihi eserleri ihya ettiklerini belirterek, “Hem restorasyon hem de sosyal yardımlar yapıyoruz. Vakıflar milletimizin ve devletimizin sigortasıdır” dedi

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç ve Basın Sorumlusu Mustafa Aksoy, Merhaba Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Aksoy, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dr. İbrahim Büyükeken ile bir araya geldi.

Ziyarette vakıf çalışmaları ve devam eden restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, “Konya şehir merkezinde 3 önemli eserimiz restore ediliyor. Bunların en önemlilerinden bir tanesi İnce Minare’dir. Sahip Ata Medresesi’nde de restorasyon çalışmaları başladı. Ayrıca Şerafettin Camii’nde restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere. Son araştırmaları bitirdik. Planladığımız gibi yürürse Ramazan ayında Şerafettin Camii’ndeki restorasyonu tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

4-1-1.jpg

İNCE MİNARE VE SAHİP ATA’DA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

İnce Minare ve Sahip Ata Külliyesi’nde başlayan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Kılınç, şunları söyledi: “İnce Minare’de de çalışmalara yeni başladık. Şu anda kurul izninin ardından zeminle ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Zemine su alma olayı var. Bunların çözümü için çalışmalar yürütüyoruz. İnce Minare’de çalışmalar bittikten sonra restorasyona başlanacak. Şu anda ön çalışmalar yapılıyor. Sahip Ata’da şu an en önemli çalışmalardan biri de minare ilgili olacak. Külliyenin girişinde bulunan Konya'daki en büyük taç kapıda yıkılan ikinci minare aslına uygun olarak yeniden yapılacak. Mevcut minaredeki, cami ve medresedeki çiniler yenilenecek. Ahşap direkli cami, medrese ve türbe de aslına uygun restore edilecek. Selçuklu döneminin iki güzide eserini ihya etmek için büyük özen gösteriyoruz ve emek veriyoruz. İki eser de müze olarak kullanılıyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra müze olarak hizmet vermeye devam edecek ve halkımızın kullanımına açacağız. Bizden sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde aktaracağız” diye konuştu.

4-2.jpg

TARİHİ ESERLERİ GELECEK NESİLLERE ULAŞTIRIYORUZ

Restorasyonlarda sorun tespitinin çok önemli olduğunu kaydeden Kılınç, “Çünkü doğru tespit edemezseniz müdahale de doğru olmaz. Restorasyon çalışmalarında acele etmiyoruz. Bu işler uzun soluklu işler ve hata yapma gibi lüksümüz yok. Doğru proje ile doğru müdahaleler olması gerekenler. 800-900 yıllık yapılardan bahsediyoruz. Bunları düzgün bir şekilde gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Aksaray ve Karaman’da restorasyon çalışmaları devam ediyor. Aksaray’da şu an iki eserimizi restore ediyoruz. Konya Ilgın’da devam eden restorasyon çalışmaları var. 7 projemiz aktif olarak devam ediyor. Yenilerini ekleyeceğiz. Aksaray Güzelyurt ve Eskil’de iki önemli eserimizde çalışmalarımız devam ediyor. Restorasyon çalışmalarımızın neredeyse tamamı Selçuklu dönemine ait. Selçuklu dönemi eserleri üzerinde çalışmak çok keyifli oluyor. Konya bir Darülmülk. Çok farklı mescidler, hanlar, kervansaraylar var. Bir tanesi yakında restore edilerek, hizmete açıldı. Obruk Hanı’nı yeniden tarihe kazandırmaktan dolayı çok mutluyuz. Karatay Belediyesi ile birlikte restore ettik. Konya’nın kervansarayları bir kale niteliğinde yapılmış. Devasa yapılar. Bunlar da yavaş yavaş ülkemize kazandırıyoruz. Bütün bu çalışmaları kendi bütçemizden yapılıyor.”

4-3.jpg

KONYA ÇOK BÜYÜK BİR VAKIF ŞEHRİ

Vakıfların yüzyıllardır çeşitli sosyal, kültürel ve ekonomik hizmetler sunduğunu ve Konya’nın çok büyük bir vakıf şehri olduğunu kaydeden Kılınç, şunları söyledi: “Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğümüz olarak çok güzel hayır çalışmalarımız var. 81 ilde başlayan Ramazan iftarları büyük ilgi gördü. Çocuklarımızı bayramda tepeden tırnağa giydirdik. Çocuklarımıza burs veriyoruz. Sünnet şöleni düzenleyeceğiz. TOGG’larla beraber bir sünnet şöleni düzenleyeceğiz. Bu çocuklarımız destek verdiğimiz ailelerin çocukları. Atlıhan’da Mevlüt okutacağız, düğün pilavı yiyeceğiz. Çocuklarımıza bisiklet ve gram altın hediye edeceğiz. Atlarla beraber çocuklarımızı gezdireceğiz. Bu hizmetler her bir vakfın hayır şartı olarak yapılıyor. Mahkumlara gönderdiğimiz tatlılar da bir hayır şartı. Sadece restorasyon yapmıyoruz, insanların da hayatlarına da dokunuyoruz. Konya büyük bir vakıf şehri. 144 tane vakıf hizmet veriyor. Osmanlı’dan ve Selçuklu’dan gelen vakıflara çok benziyor. Özellikle deprem zamanında Konya’daki vakıflar büyük hizmet verdi. Vakıflar bu milletin ve devletin sigortası. Bu hizmetleri koruyup kollamak lazım. Vakıf çalışmalarına destek vermek gerekiyor.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.