Türk hakemleri yetenekli

Türk hakemleri yetenekli

Hakem Cüneyt Çakır, Türk hakemlerinin yeterli olduğunu söyledi.

İsveç’de yapılan 21 Yaş Altı Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İsveç-İngiltere arasındaki yarı final maçında gösterdiği yönetimle otoritelerden tam not alan Cüneyt Çakır, “Türk hakemlerinin en az yabancılar kadar yetenekli olduklarını söyledi. Çakır, Aziz Yıldırım’ın Süper Lig’de bazı maçları yabancı hakemler yönetsin önerisinden alınmadıklarını belirterek, “Hakemlerimizin altyapı sorunu yok. Hatta Avrupa’dakinden daha iyi eğitim alıyoruz” diye konuştu. Cüneyt Çakır, MHK Başkanı Oğuz Sarvan tarafından Şampiyonlar Ligi grup maçlarında görev alabilecek iki hakemden birisi olarak gösterildi.

İşte Cüneyt Çakır’ın çok özel açıklamaları:
BİZLERE DAHA ÇOK SAYGI DUYULMALI
İsveç’te yapılan 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası çok önemliydi. Çok elit oyuncular yer alıyordu. İngiltere takımının kadrosundaki oyuncuların tamamı Premier Leauge’de oynuyordu. İspanya’da öyleydi. Almanya zaten çok kaliteli bir kadroya sahipti. Mesut Özil de kadrodaydı ve Şampiyona’nın en değerli oyuncularından birisi oldu. Bana göre geçen ay futbolun kalbi orada attı. Bu büyük organizasyona Avrupa’dan 6 hakem çağrıldı. Bunlardan bir tanesi de bendim. Maçlar başlamadan önce iki tane elit kategori belirlendi. Bunun dışında benim de içinde bulunduğum ikinci kategori vardı.
Bize bir test uygulandı ve bunu sonunda turnuvanın açılış maçı İngiltere-Finlandiya maçı bana verildi. Sonra Beyaz Rusya - Sırbistan maçını yönettim. Gruplardan sonra UEFA Hakem komitesinden üç görevli vardı. Değerlendirme yaptılar ve bana yarı finalde İngiltere-İsveç maçında görev verdiler. Çok heyecanlı bir maç oldu. Uzatmalarda İngiltere’den Campell’a ikinci sarı karttan kırmızı gösterdim. Gayet saygılı biçimde, itiraz etmeden oyundan çıktı.
Buradan şu sonucu çıkardım. Hakemlerin performansı ya da hakemlik eğitimi konusunda Avrupa’dan geride değiliz, ama şöyle bir ayrım var. Oradaki saygı biraz daha fazla. Bizim de ülkemizde ihtiyaç duyduğumuz şey saygı… Saygı olur ise önümüzdeki sezon daha önce yaşanan pek çok sorunu yaşamayacağız.
HAKEMLERİMİZİN ALTYAPI SORUNU YOK
Ülkemizde hakemlere verilen eğitim, Avrupa’dakinden daha az değil. Hatta daha iyi… Hakemlerimizde bir altyapı sorunu yok. Hakemlerimizin Avrupalı hakemlerden daha yetenekli olduğunu düşünüyorum. Türk hakemleri kısa sürede Avrupa’da üst düzey maçları yönetecekler. Şampiyonlar Ligi Grup maçlarında görev alacak olmam, en azından böyle bir olasılığın olması beni onurlandırdı. Başarılı olacağıma inanıyorum.
Bana göre Avrupa ve Türkiye’de maç yönetmek arasında bir fark yok. Sonuçta baskı ortamı her yerde var. Sadece bizim ülkemiz için geçerli değil. İtalya, Almanya, İspanya ve İngiltere’de aynı problemler var. Hakemlere yönelik aynı sorular, tıpkı Türkiye’deki gibi oralarda da soruluyor. Hakemlere yönelik eleştiriler, Türkiye’deki dozuyla, futbol devi ülkelerde de yapılıyor.Ama karşılıklı saygı çok önemli, bunu asla kaybetmemeliyiz.
SÜPER LİG’DE YABANCI HAKEMLER GÖREV ALABİLİR
Aziz Yıldırım’ın ya da diğer kulüp başkanlarımızın yabancı hakemler Süper Lig’de maç yönetsin önerisi beni rahatsız etmiyor. Zaten Avrupa bu yönde önemli adımlar attı. Şu anda UEFA direktifleriyle hakem değişimi programı yürürlüğe sokuluyor. Almanya’daki bir hakem İtalya’da maç yönetebiliyor. Avrupa’nın hemen hemen her bölgesinde bu uygulama var.
UEFA’yla organize bir şekilde bu uygulama Türkiye’de de yürürlüğe girebilir.
ELEŞTİRİLERİ SOĞUKKANLI BİÇİMDE KARŞILIYORUM
Üst düzey seviyede hakemlik yapıyorsanız, bazen haksızlıklarla karşılaşmanız doğaldır. Üst düzey hakemlerin eğitimleri de üst düzey demektir. Dolayısıyla haksızlıkları soğukkanlı biçimde karşılamasını bilirler. Tabii ki üzüldüğümüz anlarda oldu. Ama hayatta her şey her zaman iyi gitmez. Önemli olan bunları çözmesini bilmek. İyi hakemler çözüm üretebilen hakemlerdir. Sağlığım yerinde olur ise hakemlik için önümde daha 12 yılım var. Umarım geride kalan derbi maçlardan daha güzellerini yönetirim. Hem kendi adıma hem Türk hakemliği adına bizi çok daha iyi günlerin beklediğine inanıyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.