Türk Futbolunda CentilmenLig başladı

Türk Futbolunda CentilmenLig başladı

Türk Futbolunda değişim ve gelişim için birçok yeniliği gerçekleştiren ve gerçekleştirmeyi planlayan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Fair Play Ligi/CentilmenLig'i 2011-2012 sezonunun ikinci

Türk Futbolunda değişim ve gelişim için birçok yeniliği gerçekleştiren ve gerçekleştirmeyi planlayan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Fair Play Ligi/CentilmenLig'i 2011-2012 sezonunun ikinci yarısından itibaren hayata geçirdi. Spor Toto Süper Lig başta olmak üzere 4 profesyonel ligde de geçerli olacak bu lig "CentilmenLig" adını taşıyacak.

9 Eylül 2011'deki açıklaması ile bu tarihin bir milat olacağını belirten Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, statüsü yürürlüğe giren CentilmenLig ile ilgili; "Güzel futbolu, dürüst oyunu sadece cezalar ve kurallarla sağlayamazsınız. Doğru yapanı, dürüst oynayanı, futbolun güzelliklerini, sporun değerlerini öne çıkaranları ödüllendirmeyi amaçlıyoruz. Bu amaçla, tüm dünyaya da örnek olacak şekilde büyük bir CentilmenLig fonu oluşturacağız" ifadelerini kullanmıştı.

HER PROFESYONEL LİG İÇİN AYRI UYGULAMA

Kulüplerin, ikinci yarının ilk haftasındaki maçlarından itibaren aldıkları cezaların işleneceği CentilmenLig'de; her profesyonel lig için ayrı uygulama yapılacak. Süper CentilmenLig'de, Spor Toto Süper Lig'in 18 - 34. hafta müsabakaları ile Spor Toto Süper Lig Play-off grubu maçları birlikte hesaplanacak. Bu periyotta, her kulübün toplam ceza puanı, oynadığı maç sayısına bölünecek. Elde edilecek ortalamanın sıralanması sonrasında, en az ceza puanına sahip olan kulüp 2011-2012 sezonu Süper CentilmenLig Şampiyonu olacak. Süper CentilmenLig Şampiyonu, buna ilişkin bayrağı bir sezon boyunca stadyumunda takma hakkını elde edecek. Süper CentilmenLig Şampiyonu 4 milyon TL'lik para ödülünü de kazanırken, Süper CentilmenLig ikincisi 2 milyon TL, üçüncüsü de 1 milyon TL'lik para ödülünün sahibi olacak.

8 MİLYON 750 BİN LİRALIK ÖDÜL

Bank Asya 1.Lig'de de, ligin 17 - 34. hafta müsabakaları ile Bank Asya 1.Lig Play-off maçları hesaplanacak. Bu periyotta, her kulübün puanı, oynadığı maç sayısına bölünecek. Elde edilecek ortalamanın sıralanması sonrasında, en az ceza puanına sahip olan kulüp 2011-2012 sezonu Bank Asya 1.Lig Şampiyonu olacak. CentilmenLig'de Bank Asya 1.Lig Şampiyonu olan kulüp 1 milyon liralık para ödülünü kazanacak.

Spor Toto 2.Lig'de de ligin 16 - 34. hafta müsabakaları ile Spor Toto 2.Lig Play-off maçları hesaplanacak. Bu periyotta, her kulübün puanı, oynadığı maç sayısına bölünecek. Elde edilecek ortalamanın sıralanması sonrasında, en az ceza puanına sahip olan kulüp 2011-2012 sezonu Spor Toto 2.Lig Şampiyonu olacak. CentilmenLig'de Spor Toto 2. Lig Şampiyonu olan kulüp 500 bin liralık liralık para ödülünü kazanacak.

Spor Toto 3.Lig'de de ligin 20 - 38. hafta müsabakaları ile Spor Toto 3.Lig Play-off maçları hesaplanacak. Bu periyotta, her kulübün puanı, oynadığı maç sayısına bölünecek. Elde edilecek ortalamanın sıralanması sonrasında, en az ceza puanına sahip olan kulüp 2011-2012 sezonu Spor Toto 3.Lig Şampiyonu olacak. CentilmenLig'de Spor Toto 3. Lig Şampiyonu olan kulüp 250 bin liralık para ödülünü kazanacak.

TARAFTARLAR, AYIN CENTİLMEN HAREKETİ'Nİ SEÇECEK

TFF Yönetim Kurulu tarafından seçilecek 17 kişilik CentilmenLig Değerlendirme Kurulu, Spor Toto Süper Lig kulüplerinin, futbolcularının, teknik adamlarının, yöneticilerinin, görevlilerinin, seyircilerinin ve futbolla ilgili diğer kişilerinin fair-play hareketlerini dikkate alarak her ayın sonunda "Ayın Centilmen Hareketi"ne en az 4 aday belirleyecek. Bu seçim her lig için ayrı olacak.

Kurulca tespit edilen "Ayın Centilmen Hareketi" adayları, taraftarların oyuna sunularak, her bir lig için ayrı olmak üzere "Ayın Centilmen Hareketi" 1.si, 2.si ve 3.sü seçilecek. Mensupları veya taraftarları "Ayın Centilmen Hareketi" seçilen kulübün ceza puanından 80 puan düşülecek. 2. sırayı alan kulübün ceza puanından 40, üçüncü sırayı alan kulübün ceza puanından ise 20 puan düşülecek..

Takım halinde sportmenliğe aykırı hareket: Görülen sarı veya kırmızı kartlar nedeniyle verilen ceza puanları saklı kalmak kaydıyla, ayrıca 20 puan olarak hesaplanır. Para Cezası: Sadece saha olayları ve çirkin kötü tezahürat nedeniyle verilen para cezaları dikkate alınır. Saha olayları ile çirkin ve kötü tezahürat eylemi nedeniyle kulüplere verilen 10.000.- TL ve 10.000.- TL'den fazla olan para cezalarının her bir 10.000.-TL'si için 3'er ceza puanı verilir. Ceza puanı hesaplamasında her bir karar ve kararda verilen her bir para cezası diğer cezalardan bağımsız olarak dikkate alınır. Bununla birlikte bu hüküm çerçevesinde verilen ceza puanları 30 ceza puanını geçemez.

İLK HAFTA LİDERİ ESKİŞEHİRSPOR

Spor Toto Süper Lig'in ikinci yarısında uygulanmaya başlanılan Süper CentilmenLig'de, Eskişehirspor en az ceza puanı alarak ilk haftayı lider olarak tamamladı. Süper CentilmenLig'de, Spor Toto Süper Lig'in 18 - 34. hafta müsabakaları ile Spor Toto Süper Lig Play-off grubu maçları birlikte hesaplanacak. Bu periyotta, her kulübün toplam ceza puanı, oynadığı maç sayısına bölünecek. Elde edilecek ortalamanın sıralanması sonrasında, en az ceza puanına sahip olan kulüp 2011-2012 sezonu Süper CentilmenLig Şampiyonu olacak. Süper CentilmenLig Şampiyonu, buna ilişkin bayrağı bir sezon boyunca stadyumunda takma hakkını elde edecek. Süper CentilmenLig Şampiyonu 4 milyon TL'lik para ödülünü de kazanırken, Süper CentilmenLig ikincisi 2 milyon TL, üçüncüsü de 1 milyon TL'lik para ödülünün sahibi olacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.