Türk el işçiliğiyle yurt dışında başarıyı yakaladı

Türk el işçiliğiyle yurt dışında başarıyı yakaladı

Yaklaşık 15 yıl önce Türkiye'de inşaat sektöründe yaşanan kriz nedeniyle Özbekistan'a giden müteahhit Mustafa Öztoklu, birçok başarılı çalışmaya imza atarken, Türkiye'nin ihracatına da katkı sağladı.

Konyalı iş adamı Öztoklu yaptığı açıklamada, inşaat firmasının 1987 yılında kurulduğunu ve 1994 yılına kadar Türkiye'de irili ufaklı bazı işler yaptıklarını söyledi.

İnşaat sektöründe yaşanan kriz nedeniyle 1994 yılında kardeşi ile birlikte Özbekistan'a gittiklerini anlatan Öztoklu, burada şanslı olduklarını, beklediklerinin de üzerine iş yaptıklarını anlattı.
15 yıldır Özbekistan, Letonya, Ukrayna ve Kazakistan'da önemli işlere imza attıklarını vurgulayan Öztoklu, şunları kaydetti:
''İnşaat, dekorasyon, tasarım yapıyoruz. Yurt dışında tarihi üniversite binalarının restorasyonu, yeni yapılan otellerin dış cephe kaplaması ve dekorasyonu, otel, villa ve konuk evleri yapımını üstlendik. Bunların yanı sıra Cumhurbaşkanlarının çalışma ofislerini, devlet misafirhaneleri ve hastanelerinin inşaatını ya da dekorasyonunu yaptık. Yaptığımız her iş bizim kimliğimiz oldu. Türk sanatını, el işçiliğini yurt dışına taşıdık. 'Kim yaptı?' sorusu birçok kişiyi bize getirdi. Yurt dışında aranan inşaatçı olduk. Klasik müteahhit olarak değil, sanat ve manevi ağırlıkta eserlerle tanındık.''
Öztoklu, yurt dışında yaptıkları işlerin ihalelerinde İtalyan, İngiliz, Fransız, Alman, Yugoslav firmalarla yarıştıklarını ancak kazananın Türk firması olduğunu söyledi.
MİLYONLARCA DOLARLIK İŞ YAPTI
Yurt dışında bugüne kadar, aldığı toplam 65 milyon dolarlık iş tamamladığını, 100 milyon doları bulan inşaatların sürdüğünü ifade eden Öztoklu, anlaşma aşamasında olduğu işlerin bulunduğunu, bunların maddi değerinin de 100 milyon doları geçtiğini kaydetti.
Öztoklu, yurt dışında kazandığı işlerin malzemesini Türkiye'den aldığını vurgulayarak, ''En az yüzde 60'ını Türkiye'den götürüyoruz. 100 milyon dolarlık iş yaptıysak bunun 60 milyon doları bizim ülkemize gidiyor. Bu açıdan ihracata önemli destek veriyoruz. Yerli firmalar biraz daha kaliteye ağırlık verse tamamını Türkiye'den alırız'' dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.