Turizm rekabetçilik temelli olacak

Turizm rekabetçilik temelli olacak

Konyada turizmin canlandırılmasına yönelik gerçekleştirilen toplantıda Konyada var olan turizm potansiyeline dikkat çekildi

Konya’da turizmin canlandırılmasına yönelik gerçekleştirilen toplantıda Konya’da var olan turizm potansiyeline dikkat çekildi. Bu noktada küresel ölçekli bir yapılanmaya gidilmesi belirtildi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) destekli yürütülen “Konya Bölgesi Rekabetçilik Temelli Turizm Sektörü Geliştirme Çalışması’ projesinin tanıtımı yapıldı. Dedeman Otel’de gerçekleşen proje tanıtım tanıtım toplantısına Vali Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ve proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Kala, Prof. Dr. Murat Kasımoğlu, Doç. Dr. Hakkı Eraslan katıldı.

Kurum ve kuruluşların turizmde temel alt yapı eksiklerin giderilmesi noktasında çalışmalar yürüttüklerini ve yeni bir vizyon geliştirdiklerini belirten Vali Aydın Nezih Doğan, topluma yeniden turizmin öneminin anlatılmaya başlandığını söyledi. Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Vadisi Projesi, Tarihi Evlerin Dönüşümü Projesi, İl Özel İdaresi’nin, Kültür Bakanlığı’nın çalışmaları ve ekonomik alt yapıda MEVKA’nın destekleriyle turizmin canlanmaya başladığını anlatan Vali Doğan, “Turizmi sadece bu sektörden geçinenlerin ili alanı olmadığını Konyalılara anlatmamız gerekiyor. Turizmin Konya için bir sektör olduğunu insanlara benimsettiğimizde başarıya daha kolay ulaşacağız” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya’nın turizm noktasında şanslı bir il olduğunu ifade ederek, Roma’ya, Paris’e ve Konya’nın kardeş şehri Kyoto yılda 50 milyon turist gelirken Konya’ya gelen 1–2 milyon turistle övünülemeyeceğini aktardı. Başkan Akyürek, “Turizm gelişmesi için kolektif bir çalışma yürütülmeli. Konya doğa, safari, mağara, orman turizm açısından elverişli bir bölge. Konya Türkiye’nin adeta bir örneği konumunda. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, mali destek projesi kapsamında 11 konu belirlediklerini ve bunların içinde turizmin de olduğunu dile getirerek, önümüzdeki günlerde de lojistikle ilgili bir toplantı yapacaklarını aktardı. Akman, MEVKA olarak projelerle rekabeti ön plana çıkarmaya çalışacaklarını da kaydetti.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Kala, Konya’nın kültürel geçmişinden örnekler vererek bunların gelecekle bütünleştirilmesine dikkat çekti. Selçuklu Devleti’nin göçebe ve yerleşik hayatı ilk defa devlet içinde muhafaza ederek Konya’yı bir tarım merkezi yapması noktasında önemli adımlar attığını dile getiren Ahmet Kala, şunları kaydetti: “Diğer yandan bugünün alışveriş merkezlerini oluşturan Kapalı Çarşıları inşa ettiler. Medreselerle Konya’yı bir ilim Konya’yı Çin’e kadar bir ilim merkezi haline getirdiler. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat Ahi Evran’ı Konya’ya davet ederek farklı iş kollarında kümelenme çalışması gerçekleştirerek, sanayi devriminin ilk adımını attı. Ziyaretçiler için ziyaretgahlar kurdu. Bunun gibi onlarca özellik vardır. Konya’nın geçmişinden itibaren bir turizm potansiyeli var. Bu noktada geçmişi bugüne taşırsak turizm noktasında önemli bir mesafe alacağız” dedi.

HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.