Topyekün mücadele

Topyekün mücadele

Konya'da uyuşturucu madde kullanım oranlarının azaldığını söyleyen Gül Madde Bağımlılarını Kurtarma ve Gençlik Derneği Müdürü Zeki Yiğit, bağımlılığa karşı verilen topyekün mücadelenin ve tedavi seçeneklerinin artmasının işe yaradığını belirtti

Ülke geleceği için büyük bir tehlike arz eden madde bağımlılığına karşı, topyekün mücadele hız kesmeden sürüyor.  Emniyet güçleri, satıcılara artık göz açtırmazken; kendini mücadeleye adamış sivil toplum kuruluşları da uyuşturucuya saplanmış gençlere ve ailelerine manevi anlamda destek vererek, onlara yalnız olmadıklarını hissettiriyor. Ailelerin de geçmişe oranla daha fazla bilinçlenmesi, konu ile ilgili çeşitli çalışmaların yapılıp, konferansların düzenlenmesi madde bağımlılığına karşı açılan savaştaki kararlılığın ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor.

TEDAVİ BAĞIMLILIKTAN KURTARIYOR

Madde bağımlılığı ile ilgili tedavi seçeneklerinin çeşitlendiğini söyleyen Gül Madde Bağımlılarını Kurtarma ve Gençlik Derneği Müdürü Zeki Yiğit, "Tedavi seçeneği arttıkça, madde bağımlılığından kurtulma oranı da artıyor" dedi. Geçmiş yıllara oranla uyuşturucu madde kullanımında bir artışın olmadığının altını çizen Yiğit, şunları kaydetti: "Geçmiş yıllarda bir algı vardı. 'Çocuğumu psikoloğa götürürsem, çevrem acaba ne der?' düşüncesinde olan aileler vardı. Bu ifadelerin yanlış olduğunu her defasında söylüyorduk. Çünkü çocuklarımız, çevremizden ve algılarımızdan daha önemlidir. Bu algı, çok şükür ki yıkıldı. Aileler, şimdi çocuklarını tedavi olması için Amatem'e, farklı kliniklere götürüyor. Tedavi olanakları arttı. Biz, gelecekten daha da umutluyuz. Kararlılığımızı hiç bir olumsuzluk kıramaz."

DEVLET DESTEĞİNİ ESİRGEMİYOR

"Uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığı tedavisinde artık 'çipli' yöntem de kullanılıyor" diyen Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çipli tedavi bağımlılığın azalmasında çok etkili oluyor. Devletimiz de bu konuda bağımlılara ve ailelerine ciddi destek sağlıyor. Çip masrafının yüzde 80'ini devlet karşılıyor. Geriye kalan yüzde 20'lik kısmını ödeme durumu bulunmayan vatandaşlar da Kaymakamlıklara başvurursa, ihtiyacını gideriyorlar. Gerçekten her anlamda topyekün bir mücadele var. Bağımlılık, ülkemiz geleceği açısından çok tehlikeli ve ivedilikle karşı konulması gereken bir bela. Hepimize ayrı ayrı sorumluluklar düşüyor."

EMNİYET KİMSEYE GÖZ AÇTIRMIYOR

Uyuşturucu madde satıcılarına karşı emniyetin de göz açtırmadığını söyleyen Yiğit, genel itibari ile mücadele kapsamında sıkı denetimlerin yapıldığını ifade etti. Satıcı ve kullanıcıların emniyet tarafından rahat ayırt edildiğini de aktaran Yiğit, "Kullanıcılar bile artık emniyetten çok çekiniyor. Hakkını vermek lazım, emniyetimiz de büyük bir fedakârlık içinde. Bir ara bu işi rahatça yapanlar vardı. Kesin talimat var, artık o günler de geride kaldı. Manevi, sosyal, psikolojik mücadele kadar emniyeti ve huzuru sağlama açısından da kararlılık var" şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK GÖREV AİLEYE DÜŞÜYOR

Ailelere çocuklarını dinleme ve anlama hususunda bazı uyarılarda bulunan Gül Madde Bağımlılarını Kurtarma ve Gençlik Derneği Müdürü Zeki Yiğit, bu belanın bir gün en yakınımızdakileri bile bulabilir düşüncesinin akıllardan çıkarılmaması gerektiğini de vurguladı. Ailelerin çocuklarına kendilerinin önemli olduğunu hissettirmelerinin kaçınılmaz olduğunun da altını çizen Yiğit, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: "Çocuklarımız ile ilgilenmeliyiz. Biz, onlar ile ilgilenmezsek, ilgilenmek için fırsat kollayan nice kimseler ve şeyler var. Hiç kimse sebepsiz yere bu belaya bulaşmaz. Ya aile içinde problemler vardır ya da çocuklarının kötü arkadaşları vardır. Aileler, çocuklarının kiminle oturup sohbet ettiğine dikkat etmelidir. Ev içerisinde huzurlu bir aile yapısının olması, bu yapı içinde de çocuklara söz verilmesi gerekmektedir. Gençler, içini başkasına dökeceğine ailesine dökmelidir.  Aslında madde bağımlılığına karşı en büyük mücadeleyi bağımlı kişiden sonra ailesi vermektedir. Çocuklarımız ve gençlerimiz çok değerlidir. Onlara gereksiz muamele yapmamak gerekir."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.